Datum zveřejnění: 
25. 6. 2019

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Na bývalém vojenském, dnes už ale městském letišti v Hradci Králové, otevřelo České vysoké učení technické novou zkušebnu turbovrtulových motorů. Zatím ještě není v plném provozu.

Monika NOVÁKOVÁ, redaktorka

Toto jsou záběry z prvního testu motoru. Centrum začne fungovat ale až příští akademický rok. Má propojit výuku a výzkum s vývojem a výrobou. Studenti si v praxi vyzkouší, jak motor funguje.

Michal VALÁŠEK, děkan, ČVUT fakulta strojní

Primárně se budou učit umět udělat teoretickou analýzu toho motoru, jeho simulaci v počítači, a porovnat tu simulaci s reálně měřenými daty.

Monika NOVÁKOVÁ, redaktorka

Studenti budou získávat a analyzovat data jednotlivých testů motoru. Získané výsledky pak umožní jeho správné nastavení. Nejen výuka, ale také výzkum fakulty. ČVUT společně se soukromou firmou spolupracuje na unikátním projektu.

Milan ŠLAPÁK, generální ředitel, GE Aviation Czech

Když ten motor potom bude v praxi, bude provozován, bude létat, tak ten motor sám sebe hlídá, a vyhodnotí si to takovým způsobem, že nám může říci za 300 hodin, za 500 hodin /nesrozumitelné/ tady toho konkrétního dílu.

Michal VALÁŠEK, děkan, ČVUT fakulta strojní

Cíl je větší bezpečnost, a možná bezpečnost dosažitelná  v těch velkých motorech.

Monika NOVÁKOVÁ, redaktorka

V nově otevřených prostorech už motor burácel více než 20 hodin. Na podzim letošního roku otevřou na hradeckém letišti další zkušebnu, tentokrát experimentální letadlo. Monika Nováková, Česká televize, Hradec Králové.        

Zdroj: 
ČT 1