Datum zveřejnění: 
25. 6. 2019

Podruhé během června někdo hrozil pražským školám. Oba agresoři mluvili o střelbě

PRAHA Pražské školy od včerejška důsledně zamykají vchodové dveře, nasazují u vstupu přísnější dohled a některé včera pustily žáky dříve domů.

Policie totiž v neděli na sociální síti zaznamenala výhrůžku střelbou na neurčené škole v Praze. Policisté ředitele škol varovali a sami jsou ve střehu.

"Související opatření spočívají v posílení výkonu služby v okolí škol a informování jejich vedení. Zároveň také intenzivně pracujeme na dopadení autora této výhrůžky," uvedl Jan Daněk z pražského policejního ředitelství. Dodal, že opatření se týká všech pražských škol a pracují na něm uniformovaní policisté, kriminalisté v civilu a strážníci městské policie. Počet nasazených mužů neupřesnil.

Podle rychlého průzkumu, který včera provedla MF DNES na různých školách, se opatření týkají všech typů vzdělávacích ústavů. "ČVUT byla prostřednictvím Policie ČR o této hrozbě informována. Z bezpečnostních důvodů nebudeme opatření, která byla přijata, jakkoliv komentovat," uvedla Ilona Prausová z odboru PR a marketingu Českého vysokého učení technického v Praze.

Jinde byli sdílnější. "Připomněli jsme dodržování bezpečnostních pravidel, která již jsou v platnosti. Například kontrolní otázkou ověřujeme osoby přes videotelefon, než je vpustíme do budovy. Náš zaměstnanec je také u vchodu například během závozu obědů," upřesnil Martin Ševčík, ředitel ZŠ Londýnská v Praze 2, podle kterého je jeho škola dobře zajištěna také díky čipovému systému. Ten mají v metropoli i jiné základní školy.

Průmyslovka ukončila výuku

Někde šli ještě dál. "V rámci opatření jsme uzamkli vchody do budovy, hlavní vchod je stále pod dohledem služby ve vrátnici. Žákům bylo v tuto chvíli ukončeno vyučování," uvedl včera deset minut před třináctou hodinou Luboš Bauer, ředitel Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze 10.

Do opatření se zapojily i městské části. "Byli jsme o této události informováni a v souvislosti s tím byli instruováni ředitelé jednotlivých škol," řekla mluvčí městské části Praha 3 Michaela Luňáčková.

Aktuální případ není ojedinělý. Již na začátku června vyhrožoval střelbou na českých školách šestnáctiletý chlapec. Policie jej krátce poté dopadla. Podle zdroje MF DNES přišlo varování před hrozbou od amerických tajných služeb.

Mladík je podezřelý z přečinu nebezpečné vyhrožování. Kromě trestněprávní roviny je možné, že po něm budou dotčené subjekty vymáhat náhradu škody. A to se týká i aktuálního případu. "Stojí to velké peníze policii i školy, které musejí přijímat další bezpečnostní opatření. Člověk, který něco takového udělá, jakkoli se bude obhajovat tím, že to bylo v žertu, tak bude čelit příslušným následkům," řekl včera ČTK ministr vnitra Jan Hamáček. Náklady mohou podle něj jít do stovek tisíc korun.

Podle bezpečnostního experta Andora Šándora je všechny hrozby nutné brát vážně. "Jsou mezi námi lidé hloupí, pomatení, ale i ti, kteří si jen dělají legraci. Opravdu nebezpečné mohou být například osoby s pocitem, že jim stát nebo nějaká instituce ublížily," řekl Šándor.

Podle něj řada ředitelů škol v takovéto situaci neví, co má dělat. "Už z toho důvodu, že nemají žádné bezpečnostní vzdělání. A myslím, že zřizovatelé by se tomuto problému měli více věnovat," dodal Šándor. Expert připomíná útok, který se odehrál v roce 2014 na střední škole ve Žďáru nad Sázavou, kde duševně nemocná žena pobodala tři studenty. Šestnáctiletý chlapec po útoku zemřel. "Přišel o život, protože duševně nemocná žena překonala slabý bezpečnostní systém takzvaného měkkého cíle," upozorňuje odborník.

Starosta městské části Praha 7 Jan Čižinský (Praha sobě) ale připomíná, že právě útok ve Žďáru nad Sázavou byl momentem, kdy se na školách začaly bezpečnostní otázky více zkoumat. A proškoleni byli i ředitelé všech škol v Praze 7.

Šándor dodává, že pokud by někdo chtěl skutečně zaútočit, není nejpravděpodobnější hrozbou střelba, protože atentátník na sebe upozorní již tím, že se snaží zbraň obstarat. Díky tomu může být včas odhalen. "Vezměte si příklad z útoku na bostonský maraton. Ten atentát byl úspěšný i díky tomu, že teroristé použili obyčejné papiňáky, které naplnili šrouby," dodává bezpečnostní expert.

Starosta Čižinský připomíná, že policie bývá v odhalování autorů výhrůžek úspěšná. "Ti, kteří o něčem podobném přemýšlejí, jednoduše udělají nejlépe, pokud se ani do vyhrožování nebudou pouštět," dodává Čižinský.         

Autor: 
Ivo Horváth
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes