Datum zveřejnění: 
24. 6. 2019

QS World University Rankings 2020 je jeden z žebříčků vysokých škol, který každoročně hodnotí tisícovku nejlepších světových vysokých škol. Od roku 2012 zůstává v tomto žebříčku světovým lídrem americký Massachusetts Institute of Technology. Mezi devíti českými vysokými školami, které se letos do tisícovky nejlepších dostaly, se tradičně nejlépe umístila Univerzita Karlova. „Výsledky žebříčku bych nepřeceňoval, ale není možné je ani podceňovat. A to nejen kvůli potenciálním studentům-samoplátcům, kteří určitě berou do úvahy mezinárodní prestiž vysoké školy, když už si platí školné“, říká Aleš Vlk z portálu Vědavýzkum.cz. 

Desítka nejlepších univerzit na světě se podle aktuálního žebříčku nezměnila, některé školy si pouze vyměnily pozice. Zlepšila se například University of Oxford (z 5. na 4. místo), nebo ETH Zürich, která byla ještě předloni na desáté, vloni už na sedmé a letos na šesté pozici. Suverénem žebříčku zůstává již od roku 2012 Massachusetts Institute of Technology následovaný Standfordem a Harvardem.

V letošním vydání prestižního žebříčku se umístilo hned devět českých vysokých škol, z toho čtyři vůbec poprvé. Pět již tradičně hodnocených tuzemských univerzit si mírně polepšilo. Nejlépe hodnocenou českou vysokou školou zůstává nadále Univerzita Karlova, která se vrátila do první třístovky světových univerzit (291.). Překvapivě velmi dobře se umístila Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (355.), která byla do hodnocení zahrnuta vůbec poprvé. V první pětistovce se těsně umístilo ještě České vysoké učení technické v Praze (498.). Dále se v žebříčku umístily Masarykova univerzita (571. – 580. místo), Univerzita Palackého v Olomouci (601. – 650.) a Vysoké učení technické v Brně (651. – 700.). Vůbec poprvé se v žebříčku objevily Technická univerzita v Liberci (751. - 800.), Česká zemědělská univerzita v Praze (801. – 1000.) a Ostravská univerzita (801. – 1000.)

„Výsledky žebříčku bych nepřeceňoval, ale není možné je ani podceňovat. A to nejen kvůli potenciálním studentům-samoplátcům, kteří určitě berou do úvahy mezinárodní prestiž vysoké školy, když už si platí školné“, říká Aleš Vlk. „Důležité je ale také to, že chceme do Česka přitáhnout špičkové vědce ze zahraničí. A určitě pomůže, když se naše vysoké školy budou v různých žebříčcích zlepšovat a umisťovat na srovnatelných místech jako například německé, rakouské či nizozemské vysoké školy“, dodává.  

Zdroj: 
news.youradio.cz