Datum zveřejnění: 
24. 6. 2019

Vědci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT (UCEEB) v poušti otestují zařízení na výrobu vody ze vzduchu. Po úspěšném završení zkušebního provozu v laboratorním prostředí byl systém S. A. W. E. R. zabudován s veškerým příslušenstvím do dvou přepravních kontejnerů, které odjely z centra v Buštěhradu u Kladna do Spojených arabských emirátů.

Zařízení budou odborníci v poušti sestavovat na konci července, fungování systému vyhodnotí po šesti měsících. Systém, který se vejde do dvou lodních kontejnerů, vyrobí 100 litrů destilované vody denně. Další úpravou pomocí minerálů z ní vznikne pitná voda. "Cílem je udělat zařízení a nabízet ho pro opravdu odlehlé oblasti bez infrastruktury," uvedl Tomáš Matuška z UCEEB, který má projekt na starosti. Zařízení bude stát u velbloudí farmy, kde žije několik stovek závodních velbloudů. Na farmu chodí pro vodu i beduíni, právě jim by mohlo podle Matušky zařízení sloužit.

Práce na systému S. A. W. E. R. (solarair-water-earth-resources) začaly v roce 2017, první návrhy a simulace připravili vědci loni. Následovala výroba kontejnerového prototypu a laboratorní testování. Při testování v reálném prostředí pouště vědci zjistí, zda například jemný písek nepoškodí stroje.

Data budou sbírat na dálku, energii zajistí solární zdroj umístěný nad kontejnery. Získané údaje by měly posloužit případným úpravám a vylepšením systému S. A. W. E. R., který se stane jádrem české národní expozice na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji.         

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes