Datum zveřejnění: 
24. 6. 2019

Policie v pondělí zaznamenala na sociální síti výhrůžku střelbou na neurčené škole v Praze. Posílila proto dohled u pražských škol. Po čtvrté hodině odpoledne opatření ukončila, po autorovi výhrůžky budou pátrat středočeští policisté.

„Na sociální síti jsme zaznamenali výhrůžku střelbou na neurčené škole v Praze. Přijali jsme potřebná opatření, který mimo jiné spočívají v posílení výkonu služby v okolí škol a informování jejich vedení,“ uvedla policie na svém Twitteru. „Intenzivně pracujeme na dopadení autora této výhrůžky.“ 

Pražský policejní mluvčí Jan Daněk sdělil, že zvýšený dohled se týká všech škol v Praze. Výhrůžka na sociálních sítích se podle jeho informací objevila v neděli. Podrobnější informace o anonymu či bezpečnostních opatřeních policie nebude sdělovat. 

Varování před střelcem obdržela například Karlova Univerzita. Redakci iDNES.cz to potvrdil mluvčí Václav Hájek. 

„Teď jsme se to dozvěděli. Předpokládám, že policie informuje jednotlivé objekty, neboť mám informace z kolejí a menz, že tam policie již varovala vedení.“ Doplnil, že univerzita samotná zvýší svá bezpečnostní opatření také.

Bezpečnostní opatření přijalo také ČVUT. „Informace od policie jsme obdrželi,“ potvrdila Ilona Prausová z tiskového oddělení. Jaká opatření v souvilosti s celou událostí škola přijala ovšem nepřiblížila.

„V návaznosti na upozornění od Police ČR si dovoluji požádat zaměstnance a studenty ČVUT během dnešního dne o jejich zvýšenou pozornost ve všech objektech ČVUT. Důvodem je možný útok prostřednictvím jiné fyzické osoby, zejména v čase cca 12:00 hodin,“ uvedl bezpečnostní ředitel ČVUT Adam Ševčík. 

Zároveň požádal správu budov o okamžité uzavřené vstupních dveří do všech objektů školy včetně zajištění kontroly u všech příchozích osob. 

Ministr školství Robert Plaga (ANO) o situaci hovořil s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). „Ten jej informoval, že Policie ČR po autorovi výhrůžek intenzivně pátrá,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Autor příspěvku je ze středních Čech

Policisté opatření okolo pražských škol ukončili po čtvrté hodině odpoledne s tím, že po autorovi výhrůžky budou pátrat jejich kolegové ve středních Čechách.

„Jelikož se výhrůžka vztahovala ke konkrétnímu času a ten již uplynul, byla opatření v okolí pražských škol ukončena. Policisté se budou případu věnovat v rámci běžného výkonu služby. Pátrání po pachateli je v kompetenci středočeské policie, jelikož tam případ vyšel najevo,“ oznámili policisté v pondělí odpoledne na Twitteru.

Za dostatečné zabezpečení škol je odpovědný v první řadě jejich zřizovatel a situace se na jednotlivých školách může lišit, uvedlo ministerstvo školství. Úřad již dříve vypsal na podporu zabezpečení škol a školských zařízení dva dotační programy za celkem 26 milionů korun. Peníze ministerstvo rozdělilo 364 školám. Bezpečnost na školách je jedním z kritérií, které kontroluje Česká školní inspekce. 

Na začátku června vyhrožoval střelbou na českých školách šestnáctiletý muž. Policie jej krátce na to dopadla. Podle zdroje MF DNES varování před hrozbou přišlo od amerických tajných služeb. 

Mladík se k činu přiznal, po zadržení uvedl, že výhrůžku nemyslel jakkoli vážně. Je podezřelý z přečinu nebezpečného vyhrožování. S ohledem na jeho věk mu hrozí poloviční trestní sazba, tedy trest odnětí svobody až na půl roku, případně zákaz činnosti. Kromě trestněprávní roviny je v tomto případě ale i reálná možnost vymáhat po podezřelém škody způsobené dotčeným subjektům. Podle policie může jít o škody v řádu desítek milionů korun.

 

Autor: 
Lada Režňáková,Roman Šafhauser
Zdroj: 
zpravy.iDNES.cz