Datum zveřejnění: 
24. 6. 2019


Policie odvolala bepečnostní opatření u pražských základních a mateřských škol. Na sociální síti policisté zaznamenali v neděli výhrůžku střelbou na neurčené škole v Praze. Posilovala proto dohled u škol a informuje jejich vedení. Zároveň pracuje na dopadení autora výhrůžky. Podobný případ policie řešila 10. června, poté zadržela šestnáctiletého mladíka, který vyhrožoval střelbou v blíže nespecifikované škole v Česku. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v této souvislosti upozornil na náklady bezpečnostního nasazení ve výši až statisíců korun, které může stát od pachatelů vymáhat.

Pražský policejní mluvčí Jan Daněk sdělil, že zvýšený dohled se týkal všech škol v Praze. Výhrůžka na sociálních sítích se podle jeho informací objevila v neděli. Podrobnější informace o anonymu či bezpečnostních opatřeních policie nechtěla komentovat komentovat.

Podle informací Aktuálně.cz policisté obvolávali jednotlivé školy a školky v hlavním městě. Doporučovali jim, aby zůstali uvnitř budov a přijali všechna opatření, aby se dovnitř nikdo nepovolaný nedostal. Bezpečnostní opatření přijalo i České vysoké učení technické. Z důvodu bezpečnosti je ovšem nechce komentovat.

"Nevycházíme, jsme zamčení a v přízemí větráme omezeně. Prosíme, můžete-li vyzvedněte si své dítě dříve než obvykle," informuje jedna ze škol rodiče žáků. Zároveň její vedení doufá, že se jedná pouze o planý poplach.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) o situaci hovořil s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). "Takovéto věci nejsou legrace, stojí to velké peníze policii i školy, které musejí přijímat další bezpečnostní opatření. Člověk, který něco takového udělá, jakkoli se bude obhajovat tím, že to bylo v žertu, tak bude čelit příslušným následkům," řekl Hamáček s tím, že náklady policie vyčíslí pro případné trestné řízení. Pohybují se nicméně v desítkách až stovkách tisíc korun.

Zdroj: 
aktualne.cz