Datum zveřejnění: 
24. 6. 2019

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

283 tisíc, to je číslo, o kterém vede debatu. Je to v tuhle chvíli nejpřesnější číslo, které vyjadřuje počet demonstrantů, kteří včera na Letnou dorazili. Stojí na dostupných datech jednoho z tuzemských telefonních operátorů, na místě sice, pravda, prý docházelo k výpadku mobilní sítě, ty ale údajně podle vyjádření operátora nemají vliv na samotné měření počtu mobilních telefonů. Číslo vychází z měření analytiků, kteří si na mapě vymezí oblast a v něm potom, v ní potom konkrétní mobilní vysílač, přes který se spojení uskutečňuje.

Martina KEMROVÁ, mluvčí, T-Mobile

Letenská pláň je na to poměrně ideální, protože je to plocha, která, kde je poměrně minimální zástavba, takže tam se na to můžeme spolehnout. A pak analytici sledují i provoz v předchozích srovnatelných obdobích, takže několik neděl dozadu se dívali na to, jaký tam byl provoz a pak to srovnávali s tím provozem, který tam byl včera. A ta data pocházela z telefonů, která se vyskytovala na Letné mezi 16:30 až 19 a byla tam déle než 20 minut, mezi 20 až 40 minutami. Ve chvíli, kdy vy stojíte na místě, tak vlastně příliš nezáleží na tom, jestli je tam dvě minuty výpadek, nebo není, a pokud vás tam ten vysílač najde třeba i za 10 minut, za 20, za 30, tak ta data jsou relevantní, protože vy jste se odtamtud nehnula, takže ty krátkodobé výpadky skutečně na to měření vliv neměly.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

My jsme ale neslyšeli pouze číslo 283 tisíc, ale třeba také 250 tisíc, 200 tisíc, to jsou všechno čísla, která představují odhady počtu demonstrantů, ale mají jiný zdroj, jeden z nich je T-Mobile, druhý jsou organizátoři, třetí je pak policie a každý z těchto údajů vychází také z jiných postupů. Třeba mobilní aplikace versus vlastní zkušenost. Proto se ta čísla rozcházejí a rozcházela se také při minulé demonstraci na Václavském náměstí.

Kateřina POLÁKOVÁ, redaktorka

Mobilní operátoři.

Jaroslav ZOULA, redaktor

Počet účastníků mohou teoreticky odhadnout i operátoři. Ví, kolik lidí je v podvečer na náměstí normálně, takže také ví, kolik jich přibylo. Musí ale počítat se zkreslením.

Petr ŠVEC, datový analytik, T-Mobile

Nejen, že zachytíme třeba lidi, který procházejí kousek bokem, ale ne nutně každý demonstrant musí mít mobilní telefon nebo právě jeden mobilní telefon, lidi mají třeba osobní telefon, potom ještě pracovní.

Jaroslav ZOULA, redaktor

A navíc operátoři zachytí i přístroje třeba policistů nebo záchranářů.

Kateřina POLÁKOVÁ, redaktorka

Počítačová analýza.

Jaroslav ZOULA, redaktor

Další variantou je analýza fotky, jenže i když vědci znají velikost plochy i hustotu davu, jejich software nabízí jen částečné odpovědi.

Tomáš SVOBODA, FEL ČVUT v Praze

Je vidět, že dává nějaké rozumné odhady té hustoty osob jenom v popředí.

Jaroslav ZOULA, redaktor

Tedy v červeně vyznačené části, dál už algoritmus nepozná, na co se dívá. Umí ale pomoct, pokud je snímek demonstrace nekompletní.

Jan FLUSSER, Ústav teorie informace automatizace AV ČR

Čili bychom si tady označili nějaký referenční obdélník, tam by algoritmus detekoval by hlavy lidí a spočítal by počet lidí. Zohlednili bysme ubývání hustoty davu směrem od pódia a počítali abychom, kolikrát se ten referenční obdélník vejde do toho davu.

Jaroslav ZOULA, redaktor

I takový odhad by ale měl 10 až 20procentní odchylku.

Kateřina POLÁKOVÁ, redaktorka

Manuální součet.

Jaroslav ZOULA, redaktor

Zbývá proto jediná možnost - získat zvětšeninu dostatečně kvalitní fotky a vše spočítat ručně. Tak jak to udělali novináři ze serveru irozhlas v květnu 2007. Jaroslav Zoula a Kateřina Poláková, Česká televize.        

Zdroj: 
ČT 24