Datum zveřejnění: 
24. 6. 2019

České vysoké školství obstálo ve světové konkurenci. V prestižním žebříčku QS World University Ranking, který srovnává tisíc nejlepších světových univerzit, se pro akademický rok 2019/2020 umístilo rekordních devět českých vysokých škol. Čtyři z nich se navíc do žebříčku dostaly vůbec poprvé. Nejlepšího výsledku dosáhla Univerzita Karlova, která se letos probojovala do první třístovky. Umístila se na 291. místě a oproti loňskému roku si polepšila o 26 příček.

Nejlepší trojka zůstala stejná jako v loňském roce. Hodnocení již tradičně ovládl Massachusetts Institute of Technology (MIT), který první místo obhájil po osmé v řadě. Druhé místo získala Standford University, na třetím místě se umístil Harvard.

Počet českých škol v žebříčku byl letos rekordní. "Většina českých univerzit si ve světovém srovnání navíc oproti loňsku polepšila," uvedlo na svém webu ministerstvo školství. Druhou nejlépe umístěnou českou univerzitou byla Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Ta se do žebříčku dostala vůbec poprvé a hned obsadila 355. místo. Za letošním výsledkem stojí podle školy především vysoký počet studentů ze zahraničí a rostoucí počet zahraničních akademiků.

"Umístění v první čtyřstovce nám může pomoci přilákat další skvělé studenty a akademiky ze zahraničí," okomentoval výsledek univerzity prorektor pro vnější vztahy Pavel Matějka na školním webu. "Na druhou stranu nechci jedno umístění v žebříčku příliš přeceňovat, nevíme, jak ta čísla vyjdou příště. Zvlášť, když jsme se do první tisícovky dostali poprvé," dodává.

Třetí místo mezi českými školami patří Českému vysokému učení technickému, které se letos dostalo na 498. místo. Čtvrtá pak je s umístěním na 551.-560. pozici brněnská Masarykova univerzita. Vůbec poprvé si letos umístění v prestižním žebříčku zasloužily Technická univerzita v Liberci, Česká zemědělská univerzita v Praze a Ostravská univerzita.

Žebříček QS World University Ranking vydává pravidelně již od roku 2004 britská společnost Quacquarelli Symonds, která se specializuje na vzdělávání. Patří mezi nejprestižnější srovnání vysokých škol. Univerzity hodnotí na základě šesti kritérií - akademické reputace, reputace mezi zaměstnavateli, poměru mezi počtem akademických pracovníků a studentů, počtu publikovaných citací akademických pracovníků, podílu zahraničních studentů a podílu zahraničních akademiků.        
 

Autor: 
Gabriela Lukášková
Zdroj: 
iHNed.cz