Datum zveřejnění: 
24. 6. 2019

Odhady počtu protestujících občanů na pražské Letné proti premiéru Andreji Babišovi (ANO) a požadujících nezávislost justice se výrazně liší. Přesná čísla asi nikdo nezíská, ale mobilní operátor T-Mobile zveřejnil ještě v neděli večer nový odhad - 283 tisíc demonstrantů.

Původně přitom T-Mobile odhadoval, že na Letenské pláni bylo 258 tisíc lidí. „Kolegové zanalyzovali všechna data za nedělní podvečer a upravili celkový počet demonstrantů. Na základě anonymizovaných lokalizačních dat z naší sítě přepočtených na celou populaci se v neděli na Letné od 16:30 do 19:00 hodin sešlo více než 283 tisíc lidí,“ uvedla mluvčí Pavla Hobíková.
Datoví analytici pracovali s počtem mobilních telefonů v populaci, podílem operátora na trhu a řadou dalších parametrů. „V případě demonstrace na Letné jsme analyzovali několik předchozích nedělních odpoledne a podvečerů. Zvolili jsme takové referenční neděle, které nejsou ovlivněné nějakou jinou mimořádnou akcí, jako je například fotbalové utkání, nebo státní svátek a podobně. Tyto dny by nám běžný provoz zkreslily. Při očišťování dat vždy zohledňujeme i počasí a nepracujeme s daty, kdy bylo extrémně špatné počasí,“ dodal Petr Švec, datový analytik T-Mobile.

Samozřejmě i tato metoda nemůže být zcela přesná, neboť mohou být započítání také náhodní kolemjdoucí. Někdo nemusel mít mobil vůbec, jiní jich používají víc. Sběr dat zachytí navíc také mobilní telefony policistů či záchranářů, kteří by se však logicky neměli mezi demonstranty počítat.

Výpočet podle aplikace Mapchecking

Mikuláš Minář, předseda pořádajícího spolku Milion chvilek pro demokracii, v závěru akce na pódiu mluvil dokonce o 400 tisících účastnících. Organizátoři vycházejí z aplikace Mapchecking. Systém podle plochy a hustoty lidí vypočítává obsah lidí, kteří se na dané místo vejdou.

Podle webu ČT24 mají například na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze nebo v Ústavu teorie informace a automatizace Akademie věd k dispozici software, který pracuje na podobné principu jako Mapchecking a dokáže počet účastníků akce analyzovat na základě fotografie. „Vědci ale přiznávají, že tyto odhady mají zatím asi deseti až dvacetiprocentní odchylku od reality,“ píše web České televize.

Drony letály nad Letnou bez povolení

Policisté, kteří spočítali na Letné dvě stě tisíc demonstrantů, pracují s odhadem na základě zkušeností s podobnými shromážděními, která monitorují a dohlížejí na jejich bezpečný průběh. Poslední variantou je pak ruční výpočet podle fotografií, což se zdá být skoro až nereálné.

K co nejpřesnějšímu výsledku mohly pomoct drony. Úřad pro civilní letectví však udělil povolením pouze dvěma subjektům, jejichž bezpilotní stroje létaly nad stadionem Sparty. Jedním z držitelů byla televize Seznam, která musela dodržet podmínky zamezující ohrožení osob a majetku.

Zdroj: 
denik.cz