Datum zveřejnění: 
22. 6. 2019

Zařízení, které má v suchých oblastech získávat vodu ze vzduchu, vyvíjejí vědci z buštěhradského Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT. Prototyp svého přístroje nyní otestují v poušti, systém pak chtějí představit na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji, která proběhne od 20. října 2020 do 10. dubna 2021.

Včera odjely dva kontejnery se zařízením z Buštěhradu do Spojených arabských emirátů. Zařízení odborníci sestaví v poušti koncem července, fungování systému pak vyhodnotí po šesti měsících. Přístroje se vejdou do dvou lodních kontejnerů, vyrobí 100 litrů destilované vody denně. Pitná voda z ní vznikne přidáním minerálů.

Při testování v reálném prostředí pouště vědci zjistí, zda jemný pouštní písek nemůže stroje poškodit. Data budou sbírat na dálku, energii zajistí solární zdroj umístěný nad kontejnery. Zařízení pro českou expozici v Dubaji by mělo začít vznikat letos na podzim. Kapacita vystavované technologie by měla být pětinásobná oproti té, která se bude nyní testovat.

Zařízení, které má v suchých oblastech světa získávat vodu ze vzduchu, nyní v poušti vyzkoušejí vědci z Buštěhradu. Určeno je pro výstavu Expo.         

Autor: 
JOSEF TUČEK
Zdroj: 
Lidové noviny