Datum zveřejnění: 
21. 6. 2019

Díky využívání obnovitelných zdrojů snižuje obec Mikolajice náklady na energie v obecních budovách a stává se více energeticky nezávislou. Obec využívá nejen klasickou fotovoltaickou elektrárnu s akumulací vyrobené elektřiny, ale taky unikátní mikroelektrárnu WAVE na biomasu. Zařízení vyvinuté v ČVUT je v Mikolajicích vůbec poprvé v ostrém provozu a dokáže zásobovat elektřinou a teplem budovu obecního úřadu, hasičskou zbrojnici a obchod.
Využívání obnovitelných zdrojů energie pojali v severomoravské obci Mikolajice opravdu důkladně. Základem je fotovoltaická elektrárna na střechách obecních domů o celkovém výkonu 10 kWp, ještě doplněná o bateriové úložiště. Co je ale zajímavější, v energetickém systému obce hraje roli i mikroelektrárna Wave. Toto zařízení produkuje elektřinu i teplo pro obecní budovy, a to spalováním biomasy. Propracovaný řídicí systém zajišťuje, aby všechny obecní energetické stroje pracovaly téměř samostatně s minimálním zásahem obsluhy.
Mikroelektrárnu Wave vyvinuli odborníci z ČVUT a v Mikolajicích je instalována jako pilotní projekt výrobce. Jde o vůbec první nasazení tohoto zařízení do reálného provozu. Není přitom bez zajímavosti, že mikroelektrárna Wave získala cenu E.ON Energy Globe 2015 v kategorii Nápad. Jedná se tak o pěkný příklad cesty inovativního projektu od prvotního nápadu až po fungující řešení. Mikroelektrárna na biomasu v Mikolajicích vyrábí 43,5 kW tepelné a 1,43 kW elektrické energie.
Systém využívání obnovitelných zdrojů v této obci může fungovat jako ukázkový projekt, kterým se můžou inspirovat i další obce, zejména ty s vlastním zdrojem biomasy.

V čem je projekt výjimečný?
●První instalace mikroelektrárny Wave v ostrém provozu.
●Využití energie ze slunce i z biomasy.
●Propojení všech energetických zdrojů do jednoho systému.
●Inteligentní řídicí systém s dálkovou správou všech technologií.
●Ukázkový projekt pro další obce.

 

Zdroj: 
iprosperita.cz