Datum zveřejnění: 
21. 6. 2019

Zajímavou ročníkovou práci dostali studenti architektury ČVUT v Praze. Měli navrhnout obydlí na planetu Mars. Při návrhu měli využít robot v kombinaci s parametrickým navrhováním.

Studenti tedy navrhli model obytné buňky sestavený z panelů utkaných z konopného a jutového vlákna. Panely se skládají z šablon s vyplétaným vzorem. K vyplétání použili kolaborativní robot (kobot) UR 5 o nosnosti 5 kg zapůjčený společností Universal Robots (obr. 1).

Konopné vlákno tloušťky 4 mm a jutové lanko o průměru 2 mm je třeba před vyplétáním napustit roztokem z klihu, aby byla vlákna následně vytvrzena a stavba byla pevná. Studenti proto připevnili k paži robotu nádobku z vlastního recyklovaného PET. Vlákna před tkaním procházejí nádobkou a tím se napustí lepidlem.

"Studenti museli robot požadovaný úkol naučit, tedy ukázat mu, jaké pohyby má vykonat, aby každý panel správně utkal. Podařilo se jim to na jedničku, a to během několika dní," uvedla Kateřina Slánská, marketingová manažerka společnosti Universal Robots, která kolaborativní robot k tomuto projektu zdarma zapůjčila.

Během semestru vzniklo jedenáct návrhů, realizace se dočkal pouze ten vítězný. Pracovalo na něm 41 studentů, z nichž 33 bylo z technické univerzity z nizozemského Delftu, která na projektu spolupracovala od samého začátku.

Ve skutečnosti se tento pavilon do vesmíru nepodívá, ale svůj účel splnil. Studenti si vyzkoušeli práci v mezinárodním kolektivu. Postupovali od počátečních návrhů až po konečnou realizaci, a to s využitím moderní techniky. "Naše koboty běžně pracují v bezprostřední blízkosti lidí a dobře víme, že je lze použít k mnoha různým účelům. I pro nás však byla vesmírná stavba premiérou," dodala Slánská.        

Zdroj: 
Automa