Datum zveřejnění: 
21. 6. 2019

Rekordních devět českých univerzit se letos objevilo v prestižním žebříčku QS World University Ranking, který každoročně vyhlašuje tisíc nejlepších vysokých škol na světě. Univerzita Karlova si vylepšila umístění a dostala se mezi tři sta nejlepších.

Už tradičně se na prvním místě umístil Massachusettský technologický institut (MIT), který prvenství obhájil poosmé za sebou. Nejvýše umístěnou českou univerzitou se opětovně stala Univerzita Karlova (UK), která skončila na 291. místě, tedy o 26 příček výše než loni. V regionálním hodnocení EECT (zemí bývalého východního bloku a centrální Asie) se UK dostala spolu se Státní univerzitou v Petrohradě dokonce na třetí místo.

Stoupaly však i další české školy. "Většina českých univerzit si ve světovém srovnání oproti loňsku polepšila," uvedlo na svém webu ministerstvo školství. Druhou nejlepší českou univerzitou se stala Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT). Ta je s 355. místem naprostým skokanem, v minulém ročníku se totiž nedostala ani do první tisícovky.


Třetí skončilo České vysoké učení technické v Praze (ČVUT, 498. umístění celkově). Až na čtvrtou příčku se dostala druhá největší univerzita u nás – Masarykova univerzita v Brně (551. - 560. místo).

Celkem čtyři školy se v žebříčku objevily úplně poprvé. Kromě zmiňované VŠCHT ještě Technická univerzita v Liberci, Česká zemědělská univerzita v Praze a Ostravská univerzita. Ty skončily na 801. až 1000. příčce.


Internetový žebříček kromě obecné kvality škol zkoumá také úroveň jednotlivých oborů nebo úspěšnost absolventů na trhu práce. Nejlepším městem pro studium vyhlásil web Londýn, následuje Tokio a australské Melbourne. Z českých měst se do žebříčku nejlepší stovky měst pro studium dostala dvě – Praha skončila na 30. místě a Brno na 63.

Zdroj: 
nova.cz