Datum zveřejnění: 
19. 6. 2019

T-Mobile společně s firmou Škoda Auto, s technologickým partnerem Qualcomm a za přispění Fakulty dopravní ČVUT v Praze a VŠB–TU Ostrava zahájily pro celou skupinu Deutsche Telekom testování komunikace LTE-V pro potřeby projektu C-Roads.

Přímé propojení mezi vozidlem a infrastrukturou i mezi auty navzájem přinese zvyšování bezpečnosti na silnicích. Díky němu bude řidič dostávat aktuální informace do vozidla, automobily budou moci samy včas reagovat na vzniklé situace a správci infrastruktury získají detailnější přehled o provozu a na případné problémy budou moci rychleji a lépe reagovat. Jedná se tedy o základní komponentu autonomního řízení, jejíž nezbytnou součástí je především spolehlivá a dostatečně rychlá bezdrátová komunikace.

Jednou z cest, jak takovou komunikaci zajistit, nabízí technologie LTE-V (LTE for Vehicles, někdy označovaná také jako C-V2X), jejíž nasazení pro zamýšlený účel aktuálně prověřují experti společností T-Mobile, Škoda Auto a Qualcomm ve spolupráci s dopravními fakultami ČVUT v Praze a VŠB-TU v Ostravě. Účelem projektu je ověření rádiových parametrů a možnosti LTE-V v porovnání s obdobnými technologiemi.

T-Mobile je zároveň dodavatelem dvou komplexních řešení pro optimalizaci dopravy. První zlepšuje funkčnost inteligentních dopravních systémů přispívajících k plynulosti provozu a snižování počtu nehod. Konkrétně se jedná o upozornění řidiče na nebezpečnou oblast či dopravní zácpu. Upozornění jsou vytvářena z více zdrojů, na základě analýzy signalizačních dat o pohybu zákazníků v mobilní síti operátora, dále pak z dat z produktu Chytré auto, z informací o počasí a dalších zdrojů.

T-Mobile pracuje také na mobilní aplikaci zobrazující aktuální dopravní informace.

O projektu C-Roads Projekt C-Roads Czech Republic je spolufinancován Nástrojem Evropské unie pro propojení Evropy CEF na základě grantové dohody č. INEA/CEF/TRAN/ M2015/1150948. Koordinátorem projektu C-Roads Czech Republic je Ministerstvo dopravy ČR. Partnery projektu jsou ŘSD ČR, SŽDC, AŽD Praha, Fakulta dopravní ČVUT v Praze, Brněnské komunikace, O2 Czech Republic, T-Mobile Czech Republic a INTENS Corporation. Přidruženými partnery projektu jsou Škoda Auto, Vodafone Czech Republic, Plzeňské městské dopravní podniky a Dopravní podnik Ostrava.         

Zdroj: 
Hospodářské noviny