Datum zveřejnění: 
11. 6. 2019

V rámci Kladenských dvorků byly vyhlášeny výsledky místní části celorepublikové soutěže Do práce na kole, jíž se zúčastnilo přes 19 000 lidí. Ti celý květen odložili auto, zapomněli na MHD a dojížděli i dobíhali do zaměstnání po svých. Za Kladno se letos účastnilo 74 přihlášených.

Velmi důležitou roli v této soutěži hraje zaměstnavatel. Zapojuje se tak, že vytváří podmínky pro ty, kteří chtějí do práce jezdit na kole, nebo se dopravovat pěšky. Prostě a jednoduše zajistí sprchy, úschovny kol a podobně. Čest a slávu tedy i společnostem, které své zaměstnance podpořily a do soutěže se přidaly.

Anna Gamanová z kladenského magistrátu, která je také regionální cyklokoordinátorkou celého projektu, předala na pódiu hřiště Bukovka cenu vítězce v kategorii běžkyň Markétě Soukupové z týmu Pro©bike LEGO production s.r.o., která za měsíc uběhla 96 kilometrů. Běžec Karel Morstein z VZ Kladno Třineckých železáren naběhal jen o pět kilometrů více. Nejvýkonnějším jednotlivci byli Terezka P. z UCEEBike, týmu Univerzitního energeticky efektivních budov ČVUT (1120 kilometrů) a Ladislav Červinka (Rudé Kladno – Průmyslové zboží – Bondy, 1343 kilometrů). Cyklozaměstnavatelem Kladna pro rok 2019 je UCEEBike, přičemž v kategorii pravidelnosti (s pravidelností jízd nad 66 procent) zvítězili „ajťáci“ z organizace VZ Kladno Třineckých železáren.

Letošní rok Kladno zaznamenalo více přihlášených týmů a větší počet jednotlivců než loni, v celorepublikovém kontextu má ale co dohánět. Ruku v ruce s rostoucím zájmem o cyklistiku v Kladně i stále se zlepšujícími podmínkami pro jízdu na kole by měl tento rok být jen nesmělým začátkem. Dojíždění do práce vlastní silou má koneckonců velkou tradici z dob Poldovky, kdy se na šichty dopravovalo v sedle denně řádově několik tisíc lidí.

Zdroj: 
kladenskelisty.cz