Datum zveřejnění: 
6. 6. 2019

Nikdo neví, kolik českých vědců a v jakých oborech pracuje v zahraničí. Změnit to chce trojice mladých vědkyň.

CZEXPATS IN SCIENCE

ANNA STEJSKALOVÁ

Získala doktorát na Imperial College London, kde vyvinula nový přístup pro doručování růstových faktorů pro regenerativní medicínu. Nyní působí na klinice ženského zdraví univerzity v německém Münsteru.

MARKÉTA KUBÁNKOVÁ

Už během svého doktorátu na Imperial College London zkoumala fyzikální vlastnosti lidských buněk pomocí optických metod. Nyní v Institutu Maxe Plancka v Bavorsku zjišťuje, jak se tyto vlastnosti mění během různých onemocnění.

VLADIMÍRA PETRÁKOVÁ

Pracuje na Svobodné univerzitě Berlín v oboru fyzika pevných látek a biochemie. Věnuje se studiu mechanismů s cílem vylepšit zobrazování biomolekul. Získala řadu českých i mezinárodních ocenění. Tohle jsou tři kamarádky a zároveň úspěšné vědkyně, které působí v prestižních zahraničních ústavech. Když nedávno přemýšlely, jestli se vrátí do Česka, uvědomily si, že pořádně nevědí, jak na to. Anna Stejskalová, Markéta Kubánková a Vladimíra Petráková nakonec v zahraničí (prozatím) zůstaly. Napadlo je ale, že dají dohromady síť českých vědců v cizině – založily platformu Czexpats in Science, která bude mimo jiné pomáhat v propojení těchto lidí s vědeckou scénou v Česku. "Nikdo totiž přesně neví, kolik českých vědců v zahraničí je, kde jsou a ani v jakých oborech působí," vysvětluje Anna Stejskalová. Právě proto nyní trojice vědkyň, které se před lety potkaly coby spolužačky na Českém vysokém učení technickém v oboru biomedicínského inženýrství, dává dohromady databázi a interaktivní mapu českých vědců ve světě.

Dosud mají okolo stovky lidí a hledají další. Jejich cílem je propojit je a zároveň jim zajistit bližší kontakt s jejich českými kolegy a institucemi v Česku. Právě to by mohlo ulehčit návrat těchto vědců domů. "Nejde o to, že by sem nechtěli nebo že by tu nebylo dost dobré vybavení laboratoří. V tom problém už není. Mnohem větší háček spočívá v tom, že bez přímých kontaktů jsou těžko dostupné klíčové informace například o vypisovaných akademických pozicích, a je tak těžké se po letech v cizině přiblížit české vědě," popisuje Anna Stejskalová, která studovala na dublinské Trinity College a na Imperial College London.

Databáze, kterou nyní finišují, navíc nemusí sloužit jen samotným vědcům. "Může to být zajímavé i pro instituce a vládu, aby věděly, kam a z jakých oborů lidé jezdí, jaké mají představy o návratu, jaká místa a programy je pro ně potřeba utvořit," říká Markéta Kubánková, která po doktorském studiu na Imperial College London nyní působí v německém Institutu Maxe Plancka, kde zkoumá mechanické vlastnosti krevních buněk a pracuje na vývoji nové diagnostiky z kapky krve. "Chceme také zviditelňovat české úspěchy a důležité objevy českých vědců v zahraničí," dodává Kubánková. Czexpats in Science mají po pár měsících existence velmi dobré ohlasy. Na první setkání českých vědců žijících v zahraničí přišlo přes 80 lidí. "Vůbec jsme takový zájem nečekaly," usmívá se Vladimíra Petráková, která se věnuje výzkumu pro vysokorozlišovací mikroskopii. Nyní chystají už další ročník setkání.

Do budoucna věří, že by jejich projekt mohl pomoci i propojení české vědy a byznysu. "Například ve Velké Británii vidíme, že velká část vědců chce pracovat v byznysu a v technologických startupech, je to dané i tím, že věda je hodně hierarchická a často vzdálená reálným aplikacím. Díky rozvoji technologických firem a startupů by to tak mohlo fungovat i u nás," říká Anna Stejskalová s tím, že velký potenciál vidí například v biotechnologiích.         
 

Autor: 
PAVLA FRANCOVÁ
Zdroj: 
Forbes