Datum zveřejnění: 
6. 6. 2019

V době vysoce konkurenčních společností je velmi důležité rozvíjet matematické a logické schopnosti dětí. V České republice k tomu přispívá i výuková hra Matemág, logic která je dílem firmy TechSophia, mezi jejíž zakladatele patří Tomáš Sýkora a která j byla v roce 2016 vítězem grantového projektu Komerční banky Nastartujte se. r

"Před lety jsme potkali s kolegy v rámci studentského projektu na Fakultě informačních technologií ČVUT odbornici na vzdělávání psycholožku Simonu Pekárkovou, která tehdy hledala IT specialisty pro vznik prvních prototypů výukových aplikací. Uvědomili jsme si, že nám pod rukama vzniká něco jedinečného, a rozhodli jsme se tomu věnovat naplno," popisuje zrod společnosti TechSophia její jednatel Tomáš Sýkora.

To, že technologie umějí vzdělávací proces zefektivnit, je známo, ale vždy je otázka jak. Co tedy přesně Matemág nabízí? Je to vzdělávací hra pro děti z prvních až třetích tříd základní školy, která podporuje rozvoj matematického myšlení. Hra je inspirována metodou profesora Milana Hejného.

KOMUNIKACE

Rodiče si ji mohou stáhnout do tabletu či mobilu. Mimo hry samotné je součástí konceptu také sada doporučených aktivit mimo tablet, které aplikace postupně rodičům zasílá na mail. Jejich prostřednictvím je podpořena důležitá komunikace mezi dítětem a rodičem.

"Samotný projekt Matemág se snažíme stále posouvat. Brzy vyjde bohatě ilustrovaný pracovní sešit volně navazující na hru. A výhledově bychom rádi prorazili v zahraničí. Nyní se také soustředíme na produkty pro školky, jelikož tam smysluplně využité technologie chybějí. Od září bude k dispozici náš nástroj iSophi pro digitálně asistovanou diagnostiku, který pedagogům pomůže zjistit, v jakých oblastech rozvoje potřebují děti podpořit," říká Tomáš Sýkora.

POMOC V ROZJEZDU

A jak pomohl vzdělávací hře Matemág projekt Komerční banky Nastartujte se, ve kterém nápad uspěl? "Pomohlo nám to ve více směrech. Vyhrané peníze jsme investovali do vylepšení hry a také jsme plně využili právní a další služby, které mezi cenami jsou. Díky projektu nás bylo hodně vidět a celkově to byla skvělá pobídka k další práci," vysvětluje Tomáš Sýkora.         

Zdroj: 
E15