Datum zveřejnění: 
5. 6. 2019

Nabourat se do vašeho e-mailu nebo třeba účtu na Facebooku, Instagramu nebo Spotify, je pro hackery snazší, než si myslíte. Na internetu kolují databáze miliard uniklých hesel a e-mailových adres. Ty můžou útočníci zneužít třeba k tomu, aby přes vaši kartu nakupovali na internetu. Expert na kyberbezpečnost Michal Špaček radí, jak tomu předejít.

Jak se bránit a co dělat, pokud vám heslo někdo odcizil? „Kontaktovat poskytovatele služby a nahlásit jeho zneužití,“ říká Michal Špaček. Sám má hesla různých úrovní. „K bankovním účtům mám až devatenáctiznaková hesla.“

V případě zneužití účtů vidí bezpečnostní odborník hlavní vinu na straně uživatelů. Doporučuje tedy využívat vícefázové ověření, to znamená kombinaci hesla a potvrzující SMS zprávy nebo kódu. O takové zabezpečení se snaží samotní poskytovatelé služeb. Nechtějí riskovat poškozenou reputaci.

Sám přitom říká, že každé heslo je odhalitelné. „Je otázka času a výpočetního výkonu, kdy ho někdo prolomí. Před deseti lety bylo osmimístné heslo silné, ale výkon stoupá. Dnes se považuje za bezpečné heslo s nejméně čtrnácti znaky,“ vysvětluje Špaček.

Uniklé databáze hesel se dají využít i v dobrém. Služby, na kterých máte účet, z nich mohou zjistit, jestli vaše heslo neuniklo, a upozornit vás, abyste si ho změnili. Rada odborníků ale zní: není tak důležité, jak moc neprolomitelné heslo si zvolíte. Zneužití vašich online účtů nejlépe předejdete, když si pro každou službu zvolíte heslo jiné.

Autor: 
Jiří Chum, Tereza Škoulová
Zdroj: 
rozhlas.cz