Datum zveřejnění: 
5. 6. 2019

Automa

JIC 120 sekund: Digitalizace ve výrobě s využitím umělé inteligence

NIDays Europe

více aktualit

[akytec]

Aktuální vydání

[celé číslo]

05

2019

komunikace a software pro snímače a akční členy

tlakoměry

celé číslo

[Eplan A1]



JIC 120 sekund: Digitalizace ve výrobě s využitím umělé inteligence

Dne 20. června 2019 se v JIC v Brně (Purkyňova 649/127, Brno) uskuteční seminář z cyklu JIC 120 sekund s názvem Digitalizace ve výrobě s využitím umělé inteligence.

Využití umělé inteligence, strojového učení, hlubokého učení a neuronových sítí je dalším logickým krokem v procesu automatizace. Umělá inteligence vstupuje do každodenního života mnoha firmám, které díky ní zvyšují efektivitu a snižují náklady.

Digitalizace výroby je často skloňované sousloví, které pro firmy nutně nemusí znamenat jen enormní finanční zátěž. Digitalizaci lze často realizovat postupně, může přinést i obrovský efekt a šetřit velké peníze.

Pořadatelé ukážou příklady firem, které se již touto cestou vydaly a dnes z toho profitují. Účastníci se budou moci zeptat, jak začít, a poradit se s lidmi, kteří již výrobu digitalizovali. Zjistí, jaké jsou trendy, co se nabízí a co by bylo vhodné konkrétně pro jejich výrobní firmu.

Cílem akce je inspirovat a propojit výrobní firmy s experty na digitalizaci a s firmami nabízejícími řešeními v oblasti digitalizace výroby.

Malé a střední firmy z jižní Moravy mohou zdarma využít program Digimat a rady odborníků z centra Intemac, kteří je celým procesem provedou.

Akce je určena pro:

manažery výrobních firem či pro ty, kteří řeší ve výrobních firmách digitalizaci,
manažery firem nabízejících prediktivní údržbu a servis výrobních zařízení, analýzy dat a strojové učení nebo zařízení, software a služby pro automatizovanou kontrolu kvality, plánování výroby, robotizaci, automatizaci a řízení dodavatelských řetězců.

Na akci JIC bude navazovat doprovodný program výzkumné skupiny Kybernetika pro materiálové vědy CEITEC VUT v Brně. Profesor Pavel Václavek představí projekt RICAIP (Research and Innovation Centre on Advanced Industrial Production), uskuteční se prohlídka laboratoří a představení demo testbedu.

Projekt RICAIP díky podpoře 1,3 miliardy korun umožní na pražském CIIRC ČVUT a brněnském CEITEC VUT vytvoření výzkumného a inovačního centra, jehož cílem je vývoj virtuálních robotizovaných výrobních linek, který si bude moci zadat a využívat kdokoliv na světě. V rámci centra RICAIP bude v Brně a v Praze vybudován testbed umožňující ověřování technologií pro průmysl 4.0 jak pro výzkumné týmy, tak pro malé a střední podniky. Centrum chce nabízet firmám spolupráci v těchto oblastech:

senzory a zařízení pro sběr dat,
vibrodiagnostika,
akční členy pro výrobní linky,
užití robotů,
aditivní technologie a obrábění, včetně kombinace obou (tzv. hybridní technologie).

Účastníci akce budou mít možnost dozvědět se podrobnosti o budování centra a seznámit se s aktuálními možnostmi spolupráce.

JIC 120 sekund je efektivní networking s cílem podpořit novou spolupráci mezi technologickými firmami navzájem nebo s výzkumnými organizacemi. Účastníci se potkávají u kulatých stolů podle stanoveného harmonogramu. Každý zástupce firmy má přesně sto dvacet sekund na představení své společnosti a případných možností spolupráce.

Zdroj: 
automa.cz