Datum zveřejnění: 
4. 6. 2019

Společnost TÜV Süd Czech ve spolupráci s Fakultou strojní ČVUT v Praze dokončila na konci loňského roku rozsáhlou modernizaci emisní laboratoře.

- Ve vědeckotechnickém parku v Roztokách u Prahy se nachází nejmodernější české měřící centrum emisí vozidel. Koncem loňského roku a začátkem letošního proběhla jeho rozsáhlá modernizace pro zvýšení kapacity válcové zkušebny a výstavba nové kondiciační haly v celkové investici 38,5 milionu korun. Touto modernizací válcové zkušebny byly naplněny požadavky pro provádění emisních testů dle nejnovější metodiky EU 2017/1151 a dalších souvisejících, včetně možnosti testování hybridních a elektrických vozidel. Rozšíření válcové zkušebny vychází vstříc trendu, který při homologačním měření emisí vyžaduje mnohonásobně časově náročná měření dle WLTP.

Příprava ke zkoušce

V samostatném prostoru se do vozidla tankuje referenční palivo, montují se odtahové úchyty (pro upevnění při emisním testu), nastavuje správný tlak v pneumatikách a připravuje se vhodný adaptér výfuku vozidla. Rovněž se provádí identifikace vozidla a kontrola použitého softwaru řídicí jednotky motoru.
 Vůz je nutné na válcové zkušebně správně ustavit na válcovém dynamometru nastavením správného rozvoru a umístěním vozu symetricky na vrchol válců. Poté se protočením kol vozidlo srovná tak, aby nestálo na válcích šikmo, a tedy nevykazovalo nestabilitu při následných úkonech. Správně ustavené je možno připevnit vpředu i vzadu. Vozidlo musí být fixováno tak, aby i při rychlosti přesahující 130 km/h nedošlo k jeho pohybu nebo rozkmitu.        

Zdroj: 
AutoProfi