Datum zveřejnění: 
3. 6. 2019

Kancelář architektury města Karlovy Vary ve spolupráci s Fakultou architektury ČVUT v Praze představuje veřejnosti výstavu Teplá Ohře, vize pro Karlovy Vary v kontextu dvou řek očima studentů FA ČVUT. Výstava je k vidění od 10. května do 15. června v prvním patře Vřídelní kolonády. Studentské práce ve formě architektonických modelů, výkresů a vizualizací představují projekty nových budov nebo stávajících budov, které by mohly získat novou funkci.

Výstava studentských prací, které vznikly během zimního semestru napříč všemi ročníky fakulty, řeší především potenciál řeky v centru města, změnu funkce hodnotných chráněných budov, rehabilitaci veřejného prostoru, vývoj lázeňství a jeho další směřování v budoucnosti. Budoucí architekti několikrát navštívili město Karlovy Vary, zúčastnili se přednášek o historii a urbanismu města a poté důkladně pracovali na svých projektech v rámci čtyřdenního workshopu přímo v centru města.

Obě řeky, Teplá a Ohře, včetně jejich soutoku, jsou přirozenou spojnicí lokalit, které po společné dohodě KAMu s vedoucími ateliérů Fakulty architektury byly vybrány pro semestrální projekty a pro témata několika diplomových prací.

Dvořákovy sady, Vřídelní kolonáda, Solivárna a mnoho dalších projektů Zahájení výstavy odstartovali úvodním slovem Petr Kropp, ředitel KAMu, Boris Redčenkov, Kamila Amblerová a Petr Hájek, vedoucí ateliérů, které se do výstavy zapojily. Příjemnou atmosféru zajistila hudební skupina Bechy & Fee, která zahrála několik písní ve stylu reggae-soul.

"KAM velmi oceňuje zájem o město Karlovy Vary a vynaloženou práci studentů, diplomantů a vedoucích ateliérů FA ČVUT. Tato skutečnost mě osobně naplňuje důvěrou, že město, které v současnosti bojuje s nezájmem a migrací mladých a vzdělaných lidí, přeci jenom vzbuzuje pozornost a podněcuje inspiraci u architektů a urbanistů, kterým naše město není lhostejné," shrnuje jeden z principů výstavy Petr Kropp. "Bylo mi potěšením, že se podařilo spojit studenty prvního ročníku a studenty všech ostatních ročníků. Tím se začínající studenti mohli bok po boku připojit k práci jejich starších kolegů, někteří pracovali již na úrovni diplomových prací," hodnotí výstavu prací Kamila Amblerová z ČVUT. "Předkládáme vizi budoucího obrazu města, které je srostlé, které má jedno centrum, jehož součástí je nová radnice, tržnice či koncertní síň, hledáme místo pro novou budovu uměleckoprůmyslové školy, která je důležitá v tradici města. Kulturní instituce, jako knihovna, muzeum, či galerie, by měly být součástí širšího centra a mohou být jedním z nových témat pro vyprázdněné objekty stáčírny a nádraží," komentuje práce studentů Boris Redčenkov.

V souvislosti s výstavou vznikl i katalog všech prací, který si můžete prohlédnout v KAMu (na náměstí Dr. M. Horákové).

Výstavu je možné navštívit do 15. června každý den od 10 do 17 hodin v prvním patře Vřídelní kolonády.         

Zdroj: 
Karlovarské radniční listy