Datum zveřejnění: 
3. 6. 2019

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Experti z ČVUT vyvinuli simulátor, který změní způsob zaškolování operátorů na lince 155. Počítačový systém napodobuje vývoj krizových situací, které dispečer na telefonu řeší. Už letos začne novinku používat pražská záchranka.

figurant

RZP 920, příjem.

figurant

Pošli tam vrtuli. Je tam jeden zraněný.

Martin TYBUREC, redaktor

Tihle muži do terénu neposílají skutečné sanitky ani vrtulníky, na vysílačce je místo hasičů jen figurant, který komunikuje podle připraveného scénáře.

figurant

Já bych se chtěl zeptat jenom, jestli s náma jede nějakej doktor, na to bezvědomí.

Martin TYBUREC, redaktor

Všechno řídí počítač, který simuluje krizové události. Úkolem obsluhy je posílat k nehodám, úrazům nebo hromadným neštěstím dostupné záchranáře.

figurant

Potřeboval bych hasiče na přistání vrtulníku na dopravní nehodu.

figurant

Rozumím, díky.

Lukáš VOJTĚCH, spoluautor systému OPERATOR

Budou mít problém, že jim přestanou zbývat ty volné sanitní vozy, pokud nebudou dobře hospodařit, anebo se dostanou do krizové situace, kdy tam bude nějaký komplikovaný porod. Dokonce i pád letadla tam nakonec bude. A teďka to vypadá, že jsou klidní, ale nebudou.

figurant

Tady prostě nám chybí prostředky. Tam musíme něco poslat.

Martin TYBUREC, redaktor

Systém vyvíjený pod vedením Lukáše Vojtěcha a Marka Nerudy na Elektrotechnické fakultě ČVUT bude už brzy trénovat skutečné dispečery na lince 155. Noví operátoři by se pomocí tohoto programu mohli začít školit už na podzim tohoto roku. Jako první ho nasadí tady, na operačním středisku pražské záchranné služby.

dispečerka operačního střediska záchranné služby

A dýchal? Povězte mi, dýchal alespoň?

Ondřej FRANĚK, primář, Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy

Toto je vlastně jediná možnost, jak v tom téměř reálném prostředí můžeme ty situace nacvičit a můžeme je nacvičit nanečisto. A to je naprosto úžasné.

Martin TYBUREC, redaktor

Kromě nováčků se budou proškolování i ti zkušenější. Trénovat mohou třeba extrémní krizové situace, které běžně neřeší. Martin Tyburec, Česká televize.       

Zdroj: 
ČT 1 - Události