Datum zveřejnění: 
1. 6. 2019

Pokud studenti čtvrtých ročníků střední školy, končící bakaláři a magistři i další zájemci o rozšiřování svých znalostí nestihli březnový termín pro podání přihlášek na vysokou, neznamená to, že musejí nutně čekat zase až na příští rok. Mohou využít možnost druhých kol přijímacího řízení na ústecké Univerzitě J. E. Purkyně (UJEP), děčínské pobočce Českého vysokého učení technického (ČVUT) nebo soukromé Vysoké školy finanční a správní (VŠFS) v Mostě.

V Ústí mají studenti možnost přihlásit se celkem na osm fakult. Studovat mohou humanitní, pedagogické či přírodovědné obory, a to na bakalářském, magisterském a doktorském stupni studia. Podle mluvčí UJEP Jany Kasaničové je největší zájem o studium na fakultách sociálně ekonomické, zdravotních studií a pedagogické. Nejmenší je pak tradičně o technické obory.

"Mimořádně letos vyhlásila druhé kolo přijímacího řízení i fakulta umění a designu pro doktorské obory a magisterský obor Kurátorská studia. Druhá kola jsou stejně jako na jiných vysokých školách vypisována v oborech, kde zůstane po prvním kole volná kapacita. Dalším motivem je také snaha fakult vytvořit další příležitost pro vstup do společensky žádaných oborů, jakými jsou zejména nelékařské zdravotnické obory, například obor všeobecná sestra a obory učitelské," uvedla mluvčí.

Zájemci o studium na ČVUT nemusejí hned hledat byt v Praze. Pokud se jejich vysněný obor vyučuje na fakultě dopravní či jaderného a fyzikálního inženýrství, mohou se vzdělávat i na děčínských pobočkách. Přihlášku lze podat do srpna a září.

"V současné době je vyhlášen mimořádný termín přijímacího řízení do bakalářského i navazujícího magisterského studia, kdy je potřeba podat přihlášku do 9. srpna. Uchazeči o bakalářské studium v Děčíně nemusejí dělat přijímací zkoušky, podmínkou přijetí je doložení úředně ověřené kopie maturitního vysvědčení. Uchazeči o navazující magisterské kombinované studium konají přijímací zkoušky 5. září. Podrobnosti najdou zájemci na našich webových stránkách," přiblížil Georg Černěcký ze studijního oddělení dopravní fakulty na děčínském pracovišti ČVUT.

Vysoká škola finanční a správní patří k několika málo českým soukromým univerzitám a už 17 let působí i v severočeském Mostě, kde lze studovat marketingovou komunikaci, bezpečnostně právní studia a veřejnou správu. Přihlášku ke studiu lze podat prakticky kdykoli.

"Ale v průběhu jednotlivých měsíců se pořádají individuální přijímací řízení, během kterých obdrží budoucí studenti informace ohledně smlouvy o studiu, podmínky studia, povinnosti ze strany studenta a školy. Přijímací zkoušky se u nás nedělají. Všechny obory nabízíme jak na bakalářském, tak na magisterském stupni. Největší zájem je o obor bezpečnostně právní studia na bakalářském stupni," upřesnil ředitel studijního střediska mostecké VŠFS Josef Švec.

Fakta Kde se ještě lze hlásit * Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem: přihlášky lze podávat do 15. až 22. 8. podle fakult * České vysoké učení technické v Děčíně: přihláška na fakultu dopravní pro obory dopravní systémy a technika, letecká doprava a logistika a řízení dopravních procesů do 9. srpna, přihláška na fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou na bakalářské studium oboru aplikace softwarového inženýrství do 5. září * Vysoká škola finanční a právní v Mostě: přihlášky po domluvě        
 

Autor: 
Mirka Salavová
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes