Datum zveřejnění: 
31. 5. 2019

Petr SUCHOŇ, redaktor

Celá Evropa zvyšuje výdaje na zbraně a do vývoje bojové techniky se pouštějí i české firmy, které donedávna vyráběly pouze zemědělskou techniku.

Renáta CZADERNOVÁ, moderátorka

Na brněnském veletrhu si mohli návštěvníci poprvé prohlédnout třeba obrněné vozy od Zetoru a Tatry.

Josef SVOBODA, redaktor

Tento obrněnec je první Zetor historii firmy, který neumí orat. Místo pluhu má automatickou věž s kanónem, neprůstřelný pancíř a výkon motoru jako 3 traktory dohromady. Posádku spolehlivě ochrání i před výbuchem miny.

Pavel BUŠTA, projektový manažer

Zkoušeli jsme tam vlastně dávat střely, a to pod 8 kg TNT, kdy vlastně pořád posádka by měla přežít. Samozřejmě podařilo se.

Josef SVOBODA, redaktor

Zemědělská technika už firmě nestačí. Letos propustila téměř 2 stovky zaměstnanců. A teď se kromě traktorů zaměřuje na armádu. Podobně jako slavný výrobce českých náklaďáků. Tatra má několik let náskok a s tímto vozem vyhrála velkou armádní zakázku.

Andrej ČÍRTEK, mluvčí

Bude mít více než 60 kusů těchto těžkých vozidel Titus. Může vést do boje desetičlenný výsadek.

Josef SVOBODA, redaktor

Dnes už ale nestačí jen pancíř, ze střechy Tatrovky startuje dron a vojáci mohou vyslat do nebezpečných míst pozorovací robotické vozítko. Vlastní drony dnes vyrábí kdysi slavný výrobce náklaďáků Liaz. Toto je poslední model, který dosáhl díky klasickému spalovacímu motoru úctyhodných parametrů.

Vojtěch PRAŽMA, předseda představenstva

Délka letu do čtyř hodin na základní nádrž, na větší nádrž, řekněme, 7 hodin.

Josef SVOBODA, redaktor

Unese 40kilovou zátěž. Tady například dozimetr pro měření radiace nebo senzory, které měří koncentraci nebezpečných plynů. Válku jedenadvacátého století povedou nejspíš roboti a brněnský veletrh jich předvedl celou řadu. Tohoto pavouka osazeného řadou senzorů zkonstruovalo České vysoké učení technické. Česká firma vyvinula i tento robotický radar.

Andrej ČÍRTEK, mluvčí

Je schopen rozeznat dron od ptáka.

Josef SVOBODA, redaktor

Vojáci už nemusejí do přímého střetu na bodáky, ale z dálky používají takovéto chytré zbraně. Nenápadné letadélko dokáže nepozorovaně kroužit nad bojištěm a v případě potřeby zaútočí jako kamikadze. Josef Svoboda, televize Nova.
 

Zdroj: 
NOVA