Datum zveřejnění: 
30. 5. 2019

Ve světové centrum umělé inteligence (Ai) se má proměnit Praha do pěti let. To je plán iniciativy prg.ai, kterou tvoří trojice akademických institucí – ČVUT, Univerzita Karlova, Akademie věd ČR – spolu s Magistrátem hl. m. Prahy. Přínos bude v přílivu mozků, jejichž myšlení se podepíše na růstu ekonomiky i ulehčení běžného života lidí.

Do pěti let by se ČR měla pochlubit 5000 Ai výzkumníky a vývojáři, 500 Ai absolventy a každoročně 50 novými firmami v nejmodernější technologické oblasti, která hýbe globální ekonomikou a společností. Kromě magistrátu a tří nejprestižnějších akademických institucí spolupracují na iniciativě i přední české technologické společnosti, které umělou inteligenci již pro svůj byznys využívají.

Chytré semafory zkrátí čekání

„Chceme z Prahy udělat světové centrum v oblasti umělé inteligence. Díky tomu máme příležitost propojovat v Praze špičkové odborníky od nás i ze zahraničí a vyvíjet moderní nástroje s vysokou přidanou hodnotou,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Přínos pro Prahu vidí v přílivu peněz i pokrokového know-how. „Nová řešení bude možné využít například pro efektivnější plánování objízdných tras při opravách ulic nebo zkrácení čekacích dob na světelných křižovatkách,“ míní.

Ředitel Centra umělé inteligence ČVUT v Praze Michal Pěchouček a rovněž spoluzakladatel prg.ai ví, že ve světě je zájem o umělou inteligenci (Ai) veliký a pro Česko jde o výzvu. „Naším hlavním cílem je především přilákat ty nejlepší mozky ze zahraničí a zvyšovat zájem o práci v pražském Ai ekosystému. Důležité je pro nás i budování značky Prahy jako světoznámého města, které je kosmopolitní, technologické a atraktivní jako místo pro práci i život. Pro vývoj umělé inteligence zkrátka potřebujete hlavně tu lidskou,“ uvedl.

Iniciativa prg.ai má za cíl konkurovat evropským centrům umělé inteligence. Prahu chce změnit ve světové centrum Ai podporou studentů, pedagogů, vědců, ale i mladých Ai startupů.

Autor: 
Marcel Mihalik
Zdroj: 
nasregion.cz