Datum zveřejnění: 
29. 5. 2019

I v letošním roce se na tradiční konferenci v Třeboni zaregistrovalo přes 200 účastníků. Program dvou dnů v šesti sekcích nabízí pohled na vytápění z mnoha úhlů. Od energetické náročnosti budovy jako celku včetně provozu a ekonomiky přes detaily zdrojů a prvků otopných soustav.

Uvítání účastníků konference provedl prof. Ing. Jiří Bašta, Ph.D., předseda odborné sekce Vytápění Společnosti pro techniku prostředí. Přivítal zástupce generálního partnera konference Ing. Vlastimila Mikeše za společnost Korado a.s., dále Jana Váňu, starostu města Třeboně, které je tradičním místem konání konference. Dalšími hosty za úvodním předsednickým stolem byli Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., obchodní ředitelka portálu TZB-info a viceprezidentka Cechu topenářů a instalatérů ČR, prof. Karel Kabele, CSc., předseda STP, vedoucí katedry TZB a proděkan pro rozvoj a vnější vztahy, ČVUT v Praze, doc. Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D., vedoucí Ústavu techniky prostředí, fakulty strojní, ČVUT v Praze.

Ing. Mikeš ocenil význam konference. Koná se mnoho seminářů, dobré i nižší úrovně, a proto je vynikající, že existuje zastřešující akce pro vytápění, kterou je konference Vytápění organizovaná Společností pro techniku prostředí, Odbornou sekcí vytápění.

Již tradičním generálním partnerem je společnost Korado a.s., která je majoritně známá produkcí deskových otopných těles. V současnosti do produktového portfolia patří otopné konvektory a rovněž větrací jednotky výrobce. Větrací techniku však mělo Korado v portfoliu již na počátku devadesátých let, takže se k ní po čas vrátilo.

Ing. Kopačková v rámci úvodních slov připomněla 2 důležité aktuální projekty TZB-info, které se vztahují k vytápění. Již 2 roky běžící projekt NZEB, který je s blížícím se roky 2020 stále více aktuální a obsahuje teorii, praktické příklady i komentáře, které reagují na mnohé zavádějící informace ohledně téměř nulových domů. Druhým projektem je letošní novinka Výměny kotlů. Projekt, který garantuje Ing. Zdeněk Lyčka společně s Ing. Josefem Hodboděm, vedoucím redaktorem vytápění. Projekt Výměny kotlů je reakcí na 1. září 2022, poslední možné datum, do kterého si budou muset statisíce domácností a drobných provozoven vyměnit svůj stávající nevyhovující teplovodní kotel na pevná paliva za nový zdroj tepla. Projekt nabízí v základní struktuře důležité kroky pro výměnu kotlů z pohledu uživatele, montážní firmy i projektanta a dále se plní. Ing. Zdeněk Lyčka má detaily k projektu v rámci své přednášky zítra.

Prof. Kabele upozornil na to, že uplynulé dva roky byly z hlediska legislativních změn velmi aktivní. A to se projevuje v reakcích projektantů, techniků, výrobců, které se šíří všemi směry. Pro Společnost pro techniku prostředí, a celou Českou republiku je zásadní napojení do evropských odborných struktur formou členství v REHVA a nyní se připravuje i mnohem aktivnější zapojení do činnosti v ASHREA, americké.

Je zřejmé, že odborníků znalých problematiky TZB, techniky prostředí, bude stále zapotřebí, a tak jde o obor, který má dobrou perspektivu i pro mladé generace, které se rozhodují o svém budoucím pracovním uplatněním. Vzdělání mohou získat v rámci ČVUT v Praze jak na stavební, tak strojní fakultě.

Doc. Zmrhal, zdůraznil, že kořením každé konference je diskuze a přednášky k tomu vytváří impulsy. Osobní konzultace, vyhledávání vhodných partnerů pro řešení problémů, je nedílnou součástí konference a urychluje odborný rozvoj, řešení pracovních úkolů.

První blok konference je symbolický, energetická náročnost budov. Pohled na budovu jako celek, kombinace zdrojů s cílem snížení energetické náročnosti, prioritní úloha vnitřního prostředí, nová legislativa, hodnocení různých typů objektů ideálně startují odborný program tradiční konference. Za redakci TZB-info sledujeme dále program a chystáme další zajímavosti přímo z Třeboně.

Autor: 
Ing. Josef Hodboď
Zdroj: 
tzb-info.cz