Datum zveřejnění: 
28. 5. 2019

Fakulta strojní Západočeské univerzity v Plzni se dne 9. dubna 2019 stala hostitelem workshopu, který je významnou součástí projektu TPSVT. Ing. Leoš Mačák (SST) zahájil workshop informací o plnění jednotlivých etap projektu a Ing. Jan Smolík, Ph. D., pak seznámil třicítku zúčastněných managerů i akademických pracovníků s odbornými aktivitami platformy a především s formami spolupráce výzkumného centra Fakulty strojní ČVUT Praha (RCMT) s výzkumnými pracovišti Fakulty strojní ZČU v Plzni, jakými je výzkumné centrum Nové technologie (NTC), Regionální technologický institut Fakulty strojní (RTI) a akciová společnost COMTES FHT Dobřany.

Prof. Ing. Václava Lašová, Ph. D., která při své práci spojuje výzkumné a pedagogické aktivity, představila ve svém vystoupení profil katedry konstruování strojů a aktuální formy její spolupráce s průmyslem.

Cílem vystoupení Doc. Ing. Milana Čechury, CSc., bylo přiblížit výsledky spolupráce Centra výzkumu konstrukce tvářecích strojů (CVTS) s výrobními podniky v oblasti konstrukce tvářecích strojů.

K hlavním cílům CVTS patří budování vysoce profesionální výzkumné základny poskytující své služby průmyslu tvářecích strojů v České republice. CVTS je současně i vzdělávací institucí, která zajišťuje transfer informací mezi akademickým prostředím a průmyslem. Zvyšování technické úrovně tvářecích strojů a jejich konkurenceschopnosti je posláním CVTS. Za tím účelem je spolupráce s průmyslem a dalšími výzkumnými pracovišti v popředí aktivit tohoto pracoviště.

Doc. Ing. Milan Honner, Ph. D., přednesl odborný příspěvek na téma infračervených technologií (laser, záření) a jejich významu při vývoji nové generace výrobních strojů a v prediktivní údržbě.

Další blok odborných přednášek zahájil Doc. Ing. Miroslav Zetek, Ph. D., příspěvkem nazvaným Aditivní technologie v konstrukci a výrobě obráběcích nástrojů.

Aditivní výroba (AM) neboli 3D tisk je jedním z pilířů Průmyslu 4.0, který zásadním způsobem mění paradigma průmyslové výroby ve 21. století. I proto jsou aditivní technologie jedním z klíčových výzkumných programů Regionálního technologického institutu (RTI), výzkumného centra Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni. Rozvoj této technologie právem patří mezi priority evropské strategie pro konkurenceschopnost a udržitelnost výroby, neboť umožňuje redukci spotřeby energie a materiálu.

RTI se výzkumu AM věnuje již řadu let a i díky tomu patří mezi uznávané výzkumné týmy v českém, ale i celoevropském měřítku. Svědčí o tom fakt, že Laboratoř experimentálního obrábění RTI, pod kterou výzkum AM spadá, je původcem několika patentů, užitných vzorů a ověřených technologií a její členové jsou zváni k odborným přednáškám o 3D tisku na konference s celosvětovou účastí.

OCENĚNÝ A PATENTOVANÝ KRAKEN – UNIKÁTNÍ FRÉZOVACÍ HLAVA VYROBENÁ TECHNOLOGIÍ 3D TISKU KOVŮ

Jedním z mezinárodně oceňovaných projektů v oblasti 3D tisku, kterým se RTI může pochlubit, je unikátní řezný nástroj pro frézování těžkoobrobitelných materiálů. Dostal jméno KRAKEN, protože svým tvarem připomíná právě chapadla bájného mořského hlavonožce.

Prutová konstrukce nástroje není vyrobitelná konvenčními technologiemi, a tak unikátnost této koncepce spočívá právě v možnostech, které nabízí aditivní výroba z kovů. Tvarově složité chladicí kanálky přivádějí procesní kapalinu přesně do místa řezu a zaručují efektivní chlazení čela i hřbetu nástroje s vyměnitelnými břitovými destičkami.

Toto konstrukční řešení ovšem poskytuje i řadu dalších výhod, např. výrazné materiálové úspory (o 60 % nižší hmotnost oproti standardním nástrojům) při zachování celkové tuhosti a pevnosti, univerzální použití, vyšší produktivitu obrábění, optimalizované chlazení, zvýšení trvanlivosti nástroje, zkrácení výrobních časů nebo snížení celkových nákladů na obrábění. Při výrobě bylo využito topologické optimalizace, která je pro aditivní výrobu typická.

Na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2018 v Brně získal tento nově vyvinutý řezný nástroj Zlatou medaili MSV 2018 jako nejlepší exponát veletrhu v kategorii Inovace komponent ve strojírenství. KRAKEN (fréza s rozpěrami) – jeho konstrukce a technologie výroby – byl již patentován Úřadem průmyslového vlastnictví a je registrován u Evropského patentového úřadu.

Na závěr dopoledního programu prezentoval Ing. Pavel Žlábek pracoviště Regionálního technologického institutu Fakulty strojní (RTI) formou komentované prohlídky.

Po společném obědě se účastníci setkání přesunuli do prostor společnosti COMTES FHT, a. s., a vyslechli prezentaci této výzkumné organizace zaměřené na výzkum a vývoj v oblasti kovových materiálů a technologií jejich tepelného zpracování z úst Ing. Pavla Šuchmanna, vedoucího oddělení metalurgických technologií.

Společnost COMTES FHT je výzkumnou organizací evropského formátu zajišťující výzkum a vývoj v oblasti kovových materiálů, zavádění nových technologií tváření a tepelného zpracování kovů především v klíčových oborech, jakými jsou strojírenství, automobilový průmysl a energetika.

Posláním této společnosti, založené už v roce 2000, je posílit konkurenceschopnost evropských výrobních firem tím, že bude podporovat své zákazníky ve vývoji, inovacích a při zavádění špičkových technologií a výrobků. COMTES FHT, zaměstnávající v současné době více než 70 výzkumných pracovníků a techniků, představuje nový model spolupráce mezi výrobci a výzkumem. Toto výzkumné centrum bylo založeno na předpokladu, že úspěch spolupráce vývoje s výrobní praxí bude záviset na schopnosti vyrábět špičkové výrobky a využívat nové technologie na evropské úrovni.

Za SST se této akce účastnil ředitel Ing. Oldřich Paclík, CSc., náměstek ředitele Ing. Leoš Mačák a Ing. Bedřich Musil, který byl spoluorganizátorem tohoto velmi pozitivně hodnoceného setkání.         

Autor: 
PhDr. Blanka Markovičová, CSc.
Zdroj: 
Technický týdeník