Datum zveřejnění: 
28. 5. 2019

 polovině května se pod názvem Axis Den 2019 uskutečnilo každoroční setkání pro české partnery společnosti Axis Commmunications. V industriálním prostoru Vnitroblock v Praze-Holešovicích si více než 120 účastníků kromě prezentací a networkingu mohlo prohlédnout funkční ukázky produktových novinek Axis a dalších partnerských řešení. Součástí programu bylo mimo jiné představení zcela nové vlastní čipové sady ARTPEC-7 do kamer Axis a panelová diskuze na téma "umělá inteligence a kamery v českém kontextu".

Axis Den 2019 pořádala pražská regionální kancelář Axis Communica tions, jejíchž 10 členů v čele s obchodním ředitelem pro region východní Evropy Petrem Tošnerem a obchodním ředitelem pro Českou republiku Pavlem Markem se vystřídalo na pódiu holešovického Vnitroblocku. V několika demozónách se představily klíčové partnerské společnosti, jako je výrobce interkomů a přístupových systémů 2N, významní dodavatelé softwaru pro správu videa Genetec, Milestone a Ateas, dodavatel inteligentních videodohledových řešení CertiCon a společnosti CamStreamer a NetRex.

ŠEST TRENDŮ VE VIDEODOHLEDU A NOVÝ KAMEROVÝ ČIP

V úvodu setkání představili členové kanceláře Axis šest trendů na trhu v oblasti IP videodohledu, které jsou klíčové z hlediska společnosti Axis Communications jako světového lídra v oboru. Patří sem: 1. umělá inteligence (té byla zčásti zasvěcena i odpolední sekce programu); 2. efektivní využití cloudu a edge computingu v kamerovém dohledu; 3. větší důraz na personalizaci, ale i ochranu osobních údajů; 4. vzrůstající nároky na kybernetickou bezpečnost všech zařízení; 5. udržitelnost a ochrana životního prostředí a 6. integrace senzorů a vytvoření komplexní sítě, která umožní dosáhnout chytrého řešení situace ve velmi krátkém čase.

Dominantou odpoledního programu Axis Dne 2019 byla panelová diskuze "Umělá inteligence a kamery v českém kontextu – realita, nebo zbožné přání?". Účastnili se jí odborníci na AI prof. Jiří Matas z FEL ČVUT, Petr Šrámek ze Singularity University a další profesionálové v oboru – kromě Dalibora Smažinky, manažera pro enterprise řešení společnosti Axis Communications ve východní Evropě, také Jan Čulík, produktový manažer ve společnosti CertiCon. Debata se dotkla jak reálných případů užití a možností, které se díky umělé inteligenci otvírají v případě tradičních kamerových instalací, tak budoucnosti neuronových sítí a potenciálu, který AI skýtá v horizontu vzdálenějším.

Podle profesora Matase přináší umělá inteligence do oblasti vizuálního rozpoznávání poměrně rychlé změny. Co bylo před pěti lety v oblasti analýzy obrazu nemožné, je dnes díky umělé inteligenci naprosto reálné. Dalibor Smažinka jeho slova potvrdil: "Největší výhodou umělé inteligence je flexibilita, její schopnost rychle se přizpůsobit měnícím se podmínkám. Hlavní praktické aplikace se v posledním roce objevují v oblasti identifikace a klasifikace objektů v obraze."         

Zdroj: 
Technický týdeník