Datum zveřejnění: 
27. 5. 2019

Praha se chce stát centrem umělé inteligence – spojily se největší pražské vysoké školy – Univerzita Karlova a České vysoké učení technické – Akademie věd ČR a hlavní město Praha. Celá iniciativa má název prg.ai a podporují ji také vláda a společnosti jako například Cisco, IBM, Škoda, Avast či Seznam.cz. Jedním z hlavních iniciátorů je Michal Pěchouček z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Vznik této platformy doplňuje nově založené Výzkumné centrum informatiky, kdy se spojily Fakulta elektronická a Fakulta informačních technologií ČVUT a vytvořily nejvýkonnější počítačový klastr pro výzkum umělé inteligence v České republice.

„Všechny tyto iniciativy je zapotřebí uvítat a podpořit. Je dobré, že se pracoviště spojují a vytváří mezinárodně konkurenceschopné projekty. V českém prostředí se v mnoha směrech totiž týmy spíše drobí, vznikají třeba nové fakulty a nevytváří se potřebná kritická masa, která by byla schopna něco znamenat ve světové konkurenci,“ říká Aleš Vlk z portálu Vědavýzkum.cz.

Zdroj: 
news.youradio.cz