Datum zveřejnění: 
25. 5. 2019

Martin TYBUREC, redaktor
Takhle na konci roku 2016 zněl 470 let starý zvon Zikmund. Když vědci z fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVÚT s pomocí laseru a snímačů zrychlení přesně měřily pohyby jeho srdce. Teď mají výsledky.

Ondřej KOVAŘÍK, vedoucí laboratoře exp. mechaniky, FJFI ČVUT
Vykazuje pohyby, které by asi úplně vykazovat nemělo. To jest, že se otáčí kolem své podélné osy, to je tenhle ten pohyb a dále, že umožňuje vcelku výrazný výkyv takhle mimo osu, toho základního kyvu. Dopadá, například svoji hranou, případně dopadá pokaždé na jiné místo toho věnce, což z hlediska kontaktní únavy není příznivý jev.

Martin TYBUREC, redaktor
To neznamená, že by byl zvon v akutním nebezpečí, přesto vědci doporučují upravit závěs srdce i proto, aby nevznikal podobně velký výtluk. Tohle je jeho přesný počítačový model. Kdyby se podařilo omezit nežádoucí výkyvy srdce, určitě by to podle odborníků prodloužilo životnost celého zvonu. Jinak je ale Zikmund v dobrém stavu a určitě nehrozí to, co se stalo v roce 2002, kdy jeho srdce puklo. Propadlo tímto stropem a dopadlo o patro níž do těchto míst.

Jan SEIGL, vedoucí laboratoře katedry materiálů, FIFI ČVUT
Změnit ten typ závěsu bude vyžadovat, aby se vidělo, jak to tam udělané a v jakém stavu je to teď. Co tam je vlastně špatně. To se dá zjistit pouze v případě, že se to úplně sundá.

Ondřej PÁVEK, děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze
Má-li se to srdce nějak upravit a závěs zrevidoval, tak nelze než zvon chvíli neprovozovat. Pochopitelně to jinak nejde.

Martin TYBUREC, redaktor
Vědci doufají, že by se mohli sejmout a prozkoumat jeho závěs ještě letos. Podle toho pak určí, jak konkrétně ho upravit. Martin Tyburec, Česká televize.      

Zdroj: 
ČT 1