Datum zveřejnění: 
24. 5. 2019

Praha, ČVUT, Univerzita Karlova a Akademie věd společně zřídí centrum, které bude mít za cíl přilákat zahraniční talenty pro výzkum umělé inteligence. Zřízení spolku nazvaného prg.ai, který centrum zastřeší, schválilo ve čtvrtek pražské zastupitelstvo jako poslední ze zúčastněných institucí. Město poskytne pro fungování takzvaného superhubu prostory a finanční příspěvek.

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) přinese centrum do Prahy inovace, které se mohou promítnout nejen do komerčního sektoru, ale i správy města. „Víme, že umělá inteligence se dokáže uplatnit například ve zdravotnictví, optimalizaci dopravy a dalších oblastech,“ uvedl. Dodal, že Praha může pro výzkum poskytnout data.

„Naším hlavním cílem je především přilákat do Prahy nejlepší mozky ze zahraničí a zvyšovat zájem o práci v pražském ekosystému AI (umělé inteligence),“ uvedl jeden ze zakladatelů iniciativy prg.ai Michal Pěchouček z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Ambicí je, aby byla Praha vnímána jako kosmopolitní a technologické město, které je atraktivním místem pro práci i život. „Pro vývoj umělé inteligence zkrátka potřebujeme hlavně tu lidskou,“ podotkl Pěchouček.

Z opozice zní kritika, že Praha nebude mít dostatečný vliv

Podobu schválených stanov spolku ovšem kritizoval opoziční zastupitel a někdejší ministr financí Ivan Pilný (ANO). Podle něj jsou nevýhodné, protože Praha se zavazuje k výrazné podpoře spolku, aniž má adekvátní vliv na jeho fungování.

Podle schváleného dokumentu má mít hlavní město v sedmičlenném výkonném výboru jeden hlas, ČVUT tři, Univerzita Karlova dva a Akademie věd rovněž jeden. „Schvalujeme něco, čím se dostáváme do obrovské defenzivy, a já k tomu nevidím jediný důvod,“ poznamenal Pilný. Dodal, že záměr se podle něj měl projednat ve výborech zastupitelstva, což se nestalo.

Ve výboru spolku má za město zasednout předseda výboru informatiky Jaromír Beránek (Piráti). Ten v reakci na kritiku Pilného řekl, že stanovy musely schválit všechny zapojené organizace a šlo o komplikovaný proces. Dodal, že město svoje připomínky odevzdalo a část jich byla přijata, část ne. Finální verze stanov městu dorazila koncem dubna až v době, kdy už byl naplánován start spolku a ostatní členové čekali na schválení Prahou.

Stanovy podle něj půjde upravit později, což bude moci učinit výkonný výbor spolku. Dodal, že se nyní počítá s tím, že město zaplatí milion korun, který musí uhradit všechny zakládající organizace, a dále přispěje na provoz v dalších třech letech 15 milionů korun. Tyto příspěvky bude schvalovat rada.

Primátor Hřib dodal, že město finančně i nefinančně podporuje řadu organizací, u kterých nemá vůbec žádný vliv na jejich řízení, takže v tomto případě je naopak výhoda, že bude mít člověka ve výkonném výboru. Nerovnoměrná míra financování je podle něj logická, protože každý ze členů spolku v něm bude plnit odlišnou roli.

Praha kromě toho plánuje poskytnout centru prostory pro kanceláře a ubytování hostujících zahraničních vědců. Iniciativa navazuje na Národní strategii umělé inteligence i evropskou snahu prosadit se v technologickém oboru budoucnosti. Kromě Evropské unie hodlá prg.ai spolupracovat s dalšími centry umělé inteligence ve Švýcarsku, Izraeli nebo Severní Americe. 

 

Zdroj: 
CT24.cz