Datum zveřejnění: 
24. 5. 2019

Úspěšné firmy investují do rozvoje a využití umělé inteligence. Téměř dvě pětiny firem (38 %) vykazujících vysoký růst už zavádí řešení na bázi umělé inteligence. Navíc plánují její využití i ve strategických oblastech, jako je rozhodování nebo hledání nových obchodních příležitostí. České firmy jsou s praktickou aplikací v porovnání se zahraniční konkurencí pozadu, ovšem velké procento firem u nás s umělou inteligencí alespoň experimentuje.

Jak vyplývá z exkluzivního průzkumu společnosti Microsoft „Byznys ve věku umělé inteligence“, u společností vykazujících dvouciferné tempo růstu, je pravděpodobnost, že už dnes využívají umělou inteligenci (AI) dvakrát vyšší než u ostatních firem.

Z rychle rostoucích firem už 38 procent aktivně pracuje na zavádění umělé inteligence, přičemž drtivá většina z nich (87 %) plánuje v horizontu jednoho až tří let investovat do rozvoje umělé inteligence v rozhodovacích procesech. Naléhavost zavádění AI ukazuje i to, že téměř polovina těchto firem ji plánuje více využívat už během následujícího roku. Jejich šéfové v tom vidí příležitost nejen ke zvýšení efektivity, ale chápou umělou inteligenci především jako možný zdroj dalšího růstu založeného na inovacích.

Firmy v průzkumu odpovídaly, zda oblast AI vůbec neřeší (fáze 0), už se jí začínají zabývat (fáze 1), experimentují s ní (fáze 2), formalizují její využití (fáze 3), případně se už soustředí na integraci v rámci svého byznysu (fáze 4).

Z firem, které rostou pomaleji, AI aktivně zavádí jen necelá pětina (17 %). Navíc tyto firmy zatím nepociťují velkou urgenci v implementaci umělé inteligence, do rozhodovací AI plánují dvě třetiny z nich investovat v dlouhodobějším horizontu tří až pěti let.

Jak si stojí české firmy?

V České republice je míra praktického využívání umělé inteligence ve firmách ve srovnání s dalšími zeměmi v průzkumu podprůměrná. Pozitivní zprávou je, že 70 procent tuzemských firem je ve fázi přípravy a experimentování s využitím AI. Ovšem pouhých 17 procent firem v Česku se dostalo do fáze implementace (fáze 3 a 4). Tuzemským firmám nadšení ohledně AI nechybí, ale projevuje se spíše v laboratořích než v obchodní praxi – řada z nich zatím nemá jasnou strategii a konkrétní obchodní scénáře, jak s AI naložit v praxi.

České firmy se zatím spíše než na inovace soustředí na zlepšení stávajících firemních procesů, kde s AI v příštích 12 měsících počítá 22 procent dvouciferně rostoucích firem a 33 procent ostatních firem. Do tří let pak chce AI pro tyto účely zavést dokonce 87 procent „vyzyvatelů“ a 78 procent dvouciferně rostoucích firem.

Se strategickým využitím umělé inteligence české firmy spíše vyčkávají. Zatímco například v USA ji plánuje využívat pro rozhodování do tří let 100 procent oslovených firem, pro Evropu je průměr 87 procent, a v ČR je to jen 80 procent respondentů. Během jednoho roku ji v ČR plánuje využívat jen asi 16 procent firem (průměr činí přes 40 procent). Pro vývoj nových produktů nebo nalezení nových obchodních příležitostí také zatím v Česku plánuje během roku využít AI méně firem než v dalších zemích z průzkumu.

Nyní se nejen na českém trhu hraje o to, kdo bude díky správnému a včasnému využití umělé inteligence lídrem v budoucnosti. Jak ukázal jiný průzkum, české firmy přitom bohužel dlouhodobě podceňují nástup digitalizace, a nevidí se jako tahouni inovačních změn. „Jen 12 procent českých manažerů očekává během nadcházejících dvou let disrupci, tedy výraznou změnu v jejich odvětví, a dvě pětiny si myslí, že se nic zásadního nestane. Těmto firmám může velmi rychle ujet inovační vlak,“ zhodnotil situaci Rudolf Urbánek, generální ředitel Microsoftu Česko a Slovensko.

Česká republika tak zatím nepatří mezi “inovační tygry” v rámci Evropy. Řada dalších zemí je vzhledem k AI odvážnější a progresivnější. I z hlediska budoucnosti tuzemské ekonomiky je proto velmi důležité postupovat tak, aby místní firmy dál obstály v konkurenčním prostředí evropského trhu. Toho si je ostatně vědoma i české vláda. I proto patří rozvoj umělé inteligence mezi jedny z priorit Národní strategie umělé inteligence z dílny ministerstva průmyslu a obchodu.

„Důležité je jednak začít postupně budovat český AI průmysl, tedy komunitu startupových, malých a středních firem orientovaných na vývoj řešení na bázi umělé inteligence, jednak též podporovat systémové zavádění umělé inteligence do všech výrobních podniků i služeb. Jedině tak uděláme kvalitativní skok od pouhých montoven k moderní flexibilní výrobě s pozitivními dopady na českou ekonomiku,“ říká Vladimír Mařík, vědecký ředitel CIIRC ČVUT a vedoucí iniciativy AICZECHIA.

O průzkumu

Průzkum Byznys ve věku umělé inteligence, který si v lednu 2019 nechal zpracovat Microsoft, zjišťoval mezi 1150 lídry napříč 13 zeměmi, jak plánují aplikovat umělou inteligenci a jaký mají názor na její budoucí využití. V České republice se do průzkumu zapojilo celkem 100 šéfů firem nad 250 zaměstnanců.

Hlavní zjištění z průzkumu

38 % dvouciferně rostoucích firem aktivně zavádí AI.
Jen 17 % ostatních firem už aktivně zavádí umělou inteligenci.
87 % dvouciferně rostoucích chce investovat do umělé inteligence v rozhodovacích procesech do tří let.
66,7 % ostatních firem až spíše v horizontu 3-5 let.
České firmy se zatím pohybují ve fází experimentování (69 %), v aktivním zavádění AI jsme v rámci zemí v průzkumu pod průměrem (ČR 17 % – průměr 21 %).
Zatímco v jiných zemích patří mezi tři hlavní výzvy při zavádění AI nalezení talentovaných lidí (39 %), v Česku jsou hlavní výzvy – přizpůsobit se rychle se měnícím tržním podmínkám (60 %), vytvořit dlouhodobou strategickou vizi pro AI (44 %) a nedostatek konkrétních nápadů, jak AI může přinést větší přidanou hodnotu zákazníkům (44 %).

Zdroj: 
ict-nn.com