Datum zveřejnění: 
23. 5. 2019

Dekrety 63 nových profesorů dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Profesorský titul bude moct používat třeba přírodovědec Jaromír Leichmann nebo dirigent Leoš Svárovský. ČTK to dnes sdělil Hrad v tiskové zprávě. Nové profesory navrhly vědecké rady univerzit, své podněty pak předložily ministru školství Robertu Plagovi (ANO). Návrh na začátku května projednala vláda.

Nejvíce profesorů navrhla tradičně Univerzita Karlova, a to 14. Osm návrhů předložila Masarykova univerzita, sedm nových titulů navrhlo České vysoké učení technické v Praze a po pěti Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava a Univerzita Palackého v Olomouci. Návrhy podalo i dalších 14 vysokých škol. Mezi 63 novými profesory je deset žen.

Zastoupeni jsou především odborníci v technických vědách, mezi novými profesory jsou jich zhruba dvě desítky. O něco méně je lékařů. Titul získali také biologové, zoologové, chemici, ekonomové, umělci či historici a další akademici, kteří se věnují humanitním vědám.

Profesorem se stal například přírodovědec Jaromír Leichmann, který nedávno neúspěšně kandidoval na rektora Masarykovy univerzity v Brně, v jejímž čele letos skončí Mikuláš Bek. Leichmanna ve volbě porazil neurolog a děkan lékařské fakulty Martin Bareš.

Zeman podepsal také třeba jmenovací dekret dirigenta Leoše Svárovského nebo přednosty Kliniky plastické chirurgie nemocnice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Andreje Sukopa. Z žen mají titul nově například proděkanka Lékařské fakulty Masarykovy Univerzity Andrea Pokorná nebo dramaturgyně Českého rozhlasu Brno Alena Blažejovská.

Zeman na jaře 2015 odmítl podepsat jmenovací dekrety tří tehdy navržených kandidátů, což zdůvodnil jejich prohřešky z minulosti. Na svém postoji trvá i po vynesení loňského verdiktu Městského soudu v Praze, podle kterého měl o návrzích rozhodnout znovu. Univerzita Karlova proto letos v únoru podala k pražskému městskému soudu dvě správní žaloby.

Od začátku kauzy se k Zemanovi dostalo několik seznamů kandidátů na profesorský titul, které schválila vláda. Nikoho dalšího neodmítl. Jmenovací dekrety po dohodě se Zemanem pravidelně předává ministr školství, i když to v minulosti někdy dělal prezident.


 

Zdroj: 
eurozpravy.cz