Datum zveřejnění: 
22. 5. 2019

Na nové exponáty v podobě historických zeměměřičských přístrojů, z nichž některé váží desítky kilogramů, ale také unikátní historické mapy, zve veřejnost Moravské kartografické centrum ve Velkých Opatovicích na Blanensku. Jeho chloubou je unikátní obří historická plastická mapa Moravy a Slezska. Ročně si ji prohlédne asi 5000 lidí.
Mapa se rozkládá se na 150 metrech čtverečních a ukazuje, jak vypadaly tyto země přibližně před sto lety, tedy v době, kdy byla některá města pouhými městečky a neexistovalo mnoho přehrad. Původně sloužila mapa k vojenským účelům, nyní je z ní netradiční exponát.
Jednatelka centra Anna Kaderková Právu řekla, že v expozici není jen plastická mapa, ale také četné menší a velmi vzácné historické mapy a také přístroje, které používali zeměměřiči. Těch je ve depozitáři kartografického centra stále více a více. Letos stálou expozici obohatily dva velmi zajímavé exponáty. Jde o Autograph WILD A10, který získalo Centrum od Správy železniční dopravní cesty Olomouc. Druhým exponátem je dar Stavební fakulty Českého vysokého učení technického Praha, fotoreprodukční kamera MERKUR.
Kartografický unikát, tedy plastická mapa, je vyrobena v rozměru 1 : 25 000. Tvoří jej 79 dílů těžkých od tří až do 50 kilogramů. Po jejich spojení vznikla plastická mapa 18 metrů dlouhá a 12 široká. Má pohnutý osud. Poprvé byla vystavena za první republiky na brněnském výstavišti. Pak ji využívala armáda a nakonec ji získal Moravský zemský archiv, který ji uskladnil na desítky let ve svém depozitáři v Kunštátě na Blanensku.
V roce 2000 byla mapa vystavena nejprve v Boskovicích a pak v Praze. Nadšence napadlo, že by bylo dobré ji nechat složenou natrvalo, pro mapu se ale nedařilo najít vhodné prostory. Pomohly Velké Opatovice. Nechaly pro unikát dostavět a upravit přístavbu tamního zámku.
V objektu s plastickou mapou jsou vystaveny i geografické unikáty. K těm letos prezentovaným cenným exponátům budou patřit mapy jeskyní zapůjčené od speleologů z Moravského krasu, novotisk Müllerovy mapy Moravy zapůjčené z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Brno a Fabriciova a Komenského mapy Moravy.       

Autor: 
Vladimír Klepáč
Zdroj: 
Právo