Datum zveřejnění: 
21. 5. 2019

Praha spolu s ČVUT, Karlovou univerzitou a Akademií věd ještě letos zřídí centrum umělé inteligence, které bude mít za cíl přilákat zahraniční talenty za účelem výzkumu v oblasti umělé inteligence. Zastupitelé mají ve čtvrtek potvrdit memorandum mezi všemi institucemi.
"Praha bude poskytovat prostory pro kanceláře a byty pro hostující profesory, které chceme přilákat do Prahy tak, aby zde skutečně vzniklo centrum, které bude koncentrovat talenty a budou tu vznikat řešení, která obstojí v celosvětové konkurenci," řekl primátor Zdeněk Hřib (piráti). Centrum by podle něj mělo začít fungovat ještě letos.
Spolek ponese název Prg.ai podle anglického výrazu pro umělou inteligenci – artificial intelligence a podle zkratky pro programování. "Cílem je přilákat do Prahy talenty, které se budou profilovat v umělé inteligenci, provádět aplikovaný výzkum a pochopitelně jeho komercionalizaci," uvedl Hřib.
Předpokládá, že poznatky a projekty se projeví v řízení města, například dopravy či zdravotnictví. "Doufám, že město za svou podporu spolku dostane protihodnotu," doplnil primátor.
Podle dříve zveřejněné tiskové zprávy spustí iniciativa Prg. ai otevřenou výzvu na obsazení až deseti špičkových vědeckých míst ze zahraničí a připraví volitelnou vedlejší specializaci, která bude dostupná bakalářským studentům různých oborů na Univerzitě Karlově a ČVUT.
"Chceme vytvořit z Prahy centrum umělé inteligence, které bude konkurovat superhubům v Americe nebo Asii," dodal Hřib. Praha by měla pro výzkum poskytnout množství dat ze svých firem a dalších organizací.      

Zdroj: 
Právo