Datum zveřejnění: 
20. 5. 2019

Robotizace podle odborníků nedostatek zaměstnanců v Česku nevyřeší

Obavy nositele Nobelovy ceny za ekonomii Paula Krugmana, podle kterého chytré stroje přispějí k růstu ekonomiky, ale seberou práci většině kvalifikovaných lidí, se v Česku zřejmě nenaplní. Trh práce se nicméně promění.
"V oblasti potřeby lidských zdrojů nelze očekávat žádnou revoluci," tvrdí prezident Elektrotechnické asociace ČR Jiří Holoubek.
Nástup robotizace bude znamenat vyšší poptávku po programátorech CNC strojů či inženýrech organizujících výrobu. Obecně budou mít výhodu pracovníci, kteří se nebojí zvyšovat svoji digitální gramotnost.
Kvůli nízké míře nezaměstnanosti se české firmy v současnosti pokoušejí nahrazovat lidskou sílu automatizovanými a robotizovanými systémy. Na většině pozic ale člověka roboti vystřídat nemohou a nepůjde to ani v dohledné době. "Dopad se z pohledu řešení nedostatku pracovních sil nesmí přeceňovat. Rutinní a stereotypně vykonávané činnosti, opakující se administrativní nebo i úklidové práce mohou být roboty vykonávány. Ve valné většině se ovšem jedná o pracovní pozice, o které není mezi lidmi zájem, " říká Jiří Holoubek.
Jako částečné a nepříliš účinné řešení současného nedostatku pracovníků v tuzemsku vidí robotizaci ředitel koncernu ZKL Jiří Prášil. "Větší robotizace a digitalizace vyřeší současný problém průmyslových firem jen do jisté míry. Plnou robotizaci lze nasadit jen do velkosériových programů, nejčastěji v automotive," říká.       

"S vyšší robotizací narůstá poptávka po programátorech a dalších pozicích souvisejících s jejím nasazením do výroby. Současná vysoká poptávka po méně kvalifikovaných pozicích by se tak přesunula do jiné kategorie," říká Martina Černá z agentury Jobs Contact.
Nástup Průmyslu 4.0 pravděpodobně povede k mírné (nikoli zásadní) redukci zájmu o dělníky. Jenže například programátorů CNC strojů je a bude na trhu práce žalostně málo a v oboru IT scházejí na pracovním trhu desetitisíce lidí a pokles zájmu o ně očekávat nelze.
Velké změny v budoucí poptávce po zaměstnancích zřejmě nenastanou. "Jediným revolučním prvkem je nutná změna myšlení lidí, zejména starší generace, spočívající v akceptování faktu, že se člověk musí naučit svoje digitální okolí respektovat a komunikovat s ním," upozorňuje Holoubek.
Se současnou modernizací se podle Zdeňka Kolíbala z Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně rozvíjí poptávka po pracovnících s vysokou technickou erudovaností, kteří dokážou robotizovaná pracoviště obsluhovat, ale i navrhovat a budovat.
"Kromě těchto pracovníků bude v budoucnu největší nouze o pomocné práce, které při nejlepší vůli jednoduše robotizovat nejdou. Takových činností je stále celá řada," sděluje Kolíbal.
Podle ředitele Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT Ondřeje Velka bude u pracovníků nejdůležitější kreativita.
Automatizací ubyde manuální práce, ale uvolní se prostor pro tvůrčí činnosti.       
 

Autor: 
JAKUB PROCHÁZKA
Zdroj: 
Profit