Datum zveřejnění: 
20. 5. 2019

Praha spolu s ČVUT a Akademií věd ještě letos zřídí centrum umělé inteligence, které bude mít za cíl přilákat zahraniční talenty za účelem výzkumu v oblasti umělé inteligence. Zřízení spolku prg.ai, který centrum zastřeší, dnes schválili radní. Město poskytne pro fungování tzv. superhubu prostory a také finanční příspěvek, který zatím nebyl specifikován. Větší část prostředků by nicméně centrum mělo získávat z evropských programů pro vědu a výzkum.

"Praha bude poskytovat prostory pro kanceláře a byty pro hostující profesory, které chceme přilákat do Prahy tak, aby zde skutečně vzniklo centrum, které bude koncentrovat talenty a budou tu vznikat řešení, která obstojí v celosvětové konkurenci," řekl ČTK primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Centrum by podle něj mělo začít fungovat ještě letos, jeho zřízení musí ještě schválit zastupitelstvo.

Podle dříve zveřejněné tiskové zprávy spustí iniciativa prg.ai otevřenou výzvu na obsazení až deseti špičkových vědeckých míst ze zahraničí a připraví volitelnou vedlejší specializaci, která bude dostupná bakalářským studentům různých oborů na Univerzitě Karlově a ČVUT.

"Chceme vytvořit z Prahy centrum umělé inteligence, které bude konkurovat superhubům v Americe nebo Asii," doplnil primátor. Praha by se podle něj měla pro výzkum poskytnout velké množství dat ze svých firem a dalších organizací. Výsledné technologie by v budoucnu mohly pomoci i při správě metropole. "Ne, že bychom inteligence měli málo, ale aplikace získaných řešení se určitě najdou," dodal primátor. Hlavní město již provozuje startupový inkubátor jménem Prague Startup Center, ve kterém působí či působily desítky firem.

Zdroj: 
ČTK