Datum zveřejnění: 
20. 5. 2019

V 26. ročníku soutěže Manažer roku zvítězili představitelé technologicky progresivních oborů

Nejlepšími manažery v České republice za rok 2018 se stali prof. Vladimír Mařík z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky CIIRC ČVUT a Tanja Vainio, generální ředitelka společnosti ABB pro Českou republiku a Slovenskou republiku.
Zvítězili v soutěži Manažer roku, kterou již 26 let vyhlašuje Česká manažerská asociace (ČMA). Cenu převzali v pražském Paláci Žofín při slavnostním galavečeru, při němž se sešly téměř tři stovky manažerských osobností a hostů. Vládu reprezentoval premiér Andrej Babiš.

vizioNáři doby

Vítězní Manažeři roku jsou od sebe generačně vzdáleni, oba ale zastupují oblast moderních technologií – prof. Vladimír Mařík jako průkopník kybernetiky a představitel instituce evropského formátu a Tanja Vainio jako nositelka inovací. "Používání a vývoj nových technologií je součástí naší DNA," říká Tanja Vainio.
Výsledek okomentoval předseda patnáctičlenné Národní komise prof. Zdeněk Souček: "Oba prokázali vynikající manažerské vlastnosti v nejmodernější oblasti současného podnikání".
Podobná slova volil ve svém úvodním projevu na Žofíně prezident ČMA Pavel Kafka, který neskrýval potěšení z toho, že mezi finalisty a laureáty vzrostl počet manažerů, kteří reprezentují moderní perspektivní obory. "Jsem rád, že celý průběh 26. ročníku a jeho výsledky potvrzují vysoký společenský význam tohoto dlouhodobého projektu," uvedl.
Petr Kazík, předseda hodnotitelské komise, která účastníkům soutěže udělila body v prvním kole, uvedl: "Považuji za výtečné, že zvítězili manažeři z vysoce progresivních oborů s obrovskou perspektivou. Narušují přívlastek České republiky jako montovny."       

Do závěru soutěže se letos dostalo padesát finalistů, do nejužšího výběru postoupilo deset manažerů. Vedle vítězů to byli generální ředitel ČEPRO Jan Duspěva, tajemník Magistrátu města Opavy Tomáš Elis, prokurista Bekaert Petrovice Adam Liška, ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík, výkonný ředitel Agrofertu Josef Mráz, generální ředitel Brose CZ Niclas Pfüller, generální ředitel Aramarku Vladimír Staněk a jednatel Sobriety Michal Vajdák.
Jedenáct nejlepších manažerů se umístilo v soutěžních oborových či nových kategoriích.
Vůbec poprvé byla udělena cena v kategorii Vizionář, v níž uspěl Tomáš Mikolov, vědec světového významu, průkopník v oblasti umělé inteligence, a také kategorie Krizový manažer, kterou získal Tomáš Milich, OVUS – podnik živočišné výroby.
Nová byla kategorie Zahraniční manažer, kde se prosadil Niclas Pfüller ze společnosti Brose CZ. Jako Mladý manažerský talent uspěl Adam Liška z Bekaert Petrovice. V kategorii Služby vyhrála Simona Kijonková ze společnosti Zásilkovna. Ve zdravotnictví zazářil Miloslav Ludvík, FN Motol. V průmyslu uspěl Jan Duspěva, ČEPRO, v zemědělství Josef Mráz z Agrofertu a v kategorii Veřejná správa Tomáš Elis z magistrátu Opava.
Předávala se také speciální cena za Inovace pro udržitelný rozvoj. A do síně slávy byl uveden Václav Matyáš, uznávaná osobnost v oblasti stavebnictví a dlouholetý prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR.

"Úspěšný lídr nemůže být sám. Jeden člověk nikdy nezvládne tolik, co velký a různorodý tým, na nějž se lze stoprocentně spolehnout. Musí to být také lídr, který každou změnu považuje za příležitost."       
 

Zdroj: 
Profit