Datum zveřejnění: 
16. 5. 2019

Praha se má do pěti let stát mezinárodním centrem technologií umělé inteligence (AI). Docílit toho chce iniciativa prg.ai, za kterou stojí České vysoké učení technické v Praze (ČVUT), Univerzita Karlova (UK) a Akademie věd ČR spolu s hlavním městem Prahou. Zástupci projektu dnes na setkání v Praze zahájili jeho činnost. Každý rok by z různých zdrojů chtěli získat kolem 50 milionů korun na podporu vědy a výzkumu v umělé inteligenci.

"Naším hlavním cílem je především přilákat ty nejlepší mozky ze zahraničí a zvyšovat zájem o práci v pražském AI ekosystému," řekl spoluzakladatel prg.ai Michal Pěchouček z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Díky projektu by se podle organizátorů prg.ai měl mimo jiné zvýšit počet absolventů pražských vysokých škol v umělé inteligenci, které nyní ročně vystuduje přibližně stovka lidí. V horizontu pěti let by jich mělo být zhruba 500, každý rok by mělo vzniknout kolem 50 nových firem a v ČR by mělo působit 5000 AI vývojářů a výzkumníků.

S českými podniky chce projekt spolupracovat na rekvalifikaci a vytváření pracovních míst v souvislosti s rozvojem umělé inteligence. Vedle toho má za úkol zvýšit počet start-upů na ČVUT a UK. Zaměří se proto i na podporu vysokoškolských projektů.

Peníze chtějí zástupci prg.ai získat od pražského magistrátu, české vlády, Evropské unie a od soukromých podporovatelů. "Naším cílem je posbírat přibližně 50 milionů korun ročně a ty použít pro financování programů, které jsou v rámci projektu prg.ai," řekl Pěchouček ČTK. Za pět let by tak zástupci iniciativy postupně rádi získali čtvrt miliardy korun.

"Důležité je pro nás i budování značky Prahy jako světoznámého města, které je kosmopolitní, technologické a atraktivní jako místo pro práci i život," řekl Pěchouček. Podle primátora Zdeňka Hřiba může Praha díky projektu zbohatnout a zmodernizovat se. "Chceme z Prahy udělat světové centrum v oblasti umělé inteligence," uvedl. "Nová řešení bude možné využít například pro efektivnější plánování objízdných tras při opravách ulic nebo zkrácení čekacích dob na světelných křižovatkách," dodal.

Pro zvýšení povědomí o přínosech umělé inteligence a jejích etických, právních a ekonomických aspektech chce prg.ai podporovat veřejnou diskusi a vzdělávání. Pro zájemce o studium na UK i ČVUT připravuje vznik vedlejší volitelné specializace prg.ai Minor.

Iniciativa navazuje na Národní strategii umělé inteligence i evropskou snahu prosadit se v technologickém oboru budoucnosti. Na dnešním slavnostním zahájení ji uvítala mimo jiné evropská komisařka Věra Jourová. Kromě EU hodlá prg.ai spolupracovat s dalšími centry umělé inteligence ve Švýcarsku, Izraeli nebo Severní Americe.

Zdroj: 
ČTK