Datum zveřejnění: 
16. 5. 2019

Každoroční setkání pro české partnery společnosti Axis Commmunications se konalo 14. května 2019 pod názvem Axis Den 2019. V industriálním prostoru Vnitroblock v Praze – Holešovicích si více než 120 účastníků kromě prezentací a networkingu mohlo prohlédnout funkční ukázky produktových novinek Axis a dalších partnerských řešení. Součástí programu bylo mimo jiné představení zcela nové vlastní čipové sady ARTPEC-7 do kamer Axis a panelová diskuze na téma Umělá inteligence a kamery v českém kontextu.

Axis Den 2019 pořádala pražská regionální kancelář Axis Communications, jejíž 10 členů v čele s obchodním ředitelem pro region východní Evropy Petrem Tošnerem a obchodním ředitelem pro Českou republiku Pavlem Markem se vystřídalo na pódiu holešovického Vnitroblocku. V několika demo zónách se navíc představily klíčové partnerské společnosti, jako je výrobce interkomů a přístupových systémů 2N, významní dodavatelé softwaru pro správu videa Genetec, Milestone a Ateas, dodavatel inteligentních videodohledových řešení CertiCon a společnosti CamStreamer a NetRex.

Šest trendů ve videodohledu a nový kamerový čip

V úvodu setkání představili členové kanceláře Axis šest trendů na trhu v oblasti IP videodohledu, které jsou klíčové z hlediska společnosti Axis Communications jako světového leadera v oboru. Patří sem 1. umělá inteligence (té byla zčásti zasvěcena i odpolední sekce programu); 2. efektivní využítí cloudu a edge computingu v kamerovém dohledu; 3. větší důraz na personalizaci, ale i ochranu osobních údajů; 4. vzrůstající nároky na kybernetickou bezpečnost všech zařízení; 5. udržitelnost a ochrana životního prostředí; a v neposlední řadě 6. integrace senzorů a vytvoření komplexní sítě, která umožní dosáhnout chytrého řešení situace ve velmi krátkém čase.

Mezi produktovými novinkami pak zaujímal přední místo vlastní procesor ARTPEC-7, kterým budou vybavené nové řady kamer Axis od jara 2019. Nový čip umožní lepší zabezpečení kamer díky signovanému  firmwaru, ještě větší kompresi dat při zachování kvality obrazu a také mnohem větší světelnou citlivost, například díky technologii Lightfinder 2.0 pro barevné vidění vě tmě. Kamery bude také díky vyšší kapacitě procesoru možné lépe „předtrénovat“ pro náročnější úlohy videoanalýzy.

Umělá inteligence v kamerách? Zrychlující trend

Dominantou odpoledního programu Axis Dne 2019 byla panelová diskuze Umělá inteligence a kamery v českém kontextu – realita, nebo zbožné přání? Účastnili se jí odborníci na AI prof. Jiří Matas z FEL ČVUT, Petr Šrámek ze Singularity University a další profesionálové v oboru – kromě Dalibora Smažinky, manažera pro enterprise řešení společnosti Axis Communications ve východní Evropě, také Jan Čulík, produktový manažer ve společnosti CertiCon. Debata se dotkla jak reálných případů užití a možností, které se díky umělé inteligenci otvírají v případě tradičních kamerových instalací, tak budoucnosti neuronových sítí a potenciálu, který AI skýtá v horizontu vzdálenějším.

Podle profesora Matase přináší umělá inteligence do oblasti vizuálního rozpoznávání poměrně rychlé změny. Co bylo před 5 lety v oblasti analýzy obrazu nemožné, je dnes díky umělé inteligenci naprosto reálné. Dalibor Smažinka jeho slova potvrdil: „Největší výhodou umělé inteligence je flexibilita, její schopnost rychle se přizpůsobit měnícím se podmínkám. Hlavní praktické aplikace se v posledním roce objevují v oblasti identifikace a klasifikace objektů v obraze.“ 

O společnosti Axis Communications

Společnost Axis nabízí inteligentní bezpečnostní řešení, která vedou k chytřejšímu a lépe chráněnému světu. Axis je největší světový dodavatel na trhu IP kamer a působí jako hybná síla v tomto odvětví tím, že průběžně uvádí inovativní síťové produkty založené na otevřené platformě. S pomocí globální sítě partnerů tak přináší svým zákazníkům vysokou hodnotu.

Axis si zakládá na dlouhodobých vztazích se svými partnery, kterým poskytuje na stávajících i na nových trzích jak průlomové síťové produkty, tak i své znalosti.

Axis má více než 2.700 vlastních zaměstnanců ve více než 50 zemích na celém světě a spolupracuje s globální sítí více než 90.000 partnerů. Axis je společnost založená v roce 1984 se sídlem ve Švédsku. Je zalistována na burze NASDAQ Stockholm pod značkou AXIS.

Autor: 
Mgr. Petr Duchoslav
Zdroj: 
securitymagazin.cz