Datum zveřejnění: 
15. 5. 2019

Spolek posluchačů architektury

Spolek posluchačů architektury (dále jen SPA) při Fakultě architektury ČVUT (FA ČVUT) v Praze je svobodnou, nezávislou a dobrovolnou organizací otevřenou všem studentům, kteří se chtějí aktivně podílet na životě fakulty. Spolek svými mnohými aktivitami usiluje o probuzení většího zájmu o architekturu a design u veřejnosti, a dále zejména o neustálé zvyšování kvality studia a systému výuky, a tím i zvyšování kvality české architektury a designu.

„Snažíme se, aby byl Spolek posluchačů architektury platformou pro organizování a setkávání v rámci naší fakulty a přispěl tak k rozproudění diskuse nad různými tématy, nejen z našeho oboru,“ charakterizují spolkovou činnost jeho členové.

Historie Spolku sahá až do roku 1904, kdy je připomínán v souvislosti s nejvýznamnějšími představiteli české architektonickémoderny – Janem Kotěrou a Pavlem Janákem. SPA tehdy tvořil spolu s dalšími spolky důležitou platformu nejen v rámci pražské techniky, ale i celé společnosti. Jeho činnost přerušila až druhá světová válka. Spolkovým aktivitám nebyl nakloněn ani komunistický režim, proto k znovuobnovení činnosti Spolku došlo až v roce 1993. Za svou novodobou porevoluční existenci se SPA stal neodmyslitelnou součástí nejen FA ČVUT, ale i celé domácí architektonické scény, na níž reprezentuje názory nejmladší generace tvůrců.

Mezi hlavní aktivity SPA patří rozsáhlá popularizační, propagační, informační a vzdělávací činnost, které se Spolek věnuje na akademické půdě i mimo ni prostřednictvím přednášek, diskuzí, besed, výstav, exkurzí a workshopů.

Olověný Dušan

Stěžejní akcí Spolku je již kultovní každoroční soutěž Olověný Dušan, která přináší externí pohled na výuku na naší fakultě a oceňuje studentské práce. Dušan je oceněním té práce studentů i jejich pedagogů, která vyniká tvůrčím nápadem, progresivitou, kvalitou a úrovní zpracování. Za hlavní cíl si klade získání nezávislého pohledu na kvalitu výuky na škole. Děje se tak pravidelně již od roku 1993.

Každý rok na konci zimního semestru školou prochází porota složená z osobností z oblasti architektury a designu, toho času nepůsobících na Fakultě architektury ČVUT. Hodnocení probíhá ve dvou okruzích – Architektura a Design. V každém okruhu jsou vyhlašováni vítězi ve dvou kategoriích – projekty a ateliéry.

Výsledky se vyhlašují na galavečeru, který probíhá na jaře ve významných prostorách Prahy (Nová scéna ND, Kino Lucerna, Veletržní palác, Nová budova Národního muzea). Galavečer je doplněn výstavou nominovaných a oceněných projektů a ateliérů. V roce 2017 jsme v rámci Dušana uspořádali veřejnou diskuzi o tématech, která vzešla z hodnocení porot. Jubilejní pětadvacátý ročník se bude konat 15. března 2018 v Nové budově Národního muzea, bývalém Federálním shromáždění.  

Zdroj: 
tvarchitect.com