Datum zveřejnění: 
10. 5. 2019

Fakulta architektury ČVUT v Praze ve spolupráci s Kanceláří architektury města Karlovy Vary (KAM KV) představí veřejnosti výstavu Teplá Ohře, vize pro Karlovy Vary v kontextu dvou řek očima studentů FA ČVUT.


Výstava bude k vidění od 10. května do 15. června v prvním patře Vřídelní kolonády v Karlových Varech, kde 9. května v 18 hodin proběhne i zahájení, které hudebně doprovodí duo Bechy & Fee ve stylu reggae-soul.

Výstava studentských prací, které vznikly během zimního semestru napříč všemi ročníky fakulty, řeší především potenciál řeky v centru města, změnu funkce hodnotných chráněných budov, rehabilitaci veřejného prostoru, vývoj lázeňství a jeho další směřování v budoucnosti.

Budoucí architekti několikrát navštívili město Karlovy Vary, zúčastnili se přednášek o historii a urbanismu města a poté důkladně pracovali na svých projektech v rámci čtyřdenního workshopu přímo v centru města. Obě řeky, Teplá a Ohře, včetně jejich soutoku, jsou přirozenou spojnicí lokalit, které po společné dohodě KAMu s vedoucími ateliérů Fakulty architektury byly vybrány pro semestrální projekty a pro témata několika diplomových prací.
Dvořákovy sady, Vřídelní kolonáda, Solivárna a mnoho dalších projektů. Výstavu, na kterou je srdečně zvána i široká veřejnost, zahájí 9. 5. v 18 hodin ve Vřídelní kolonádě úvodním slovem Petr Kropp, ředitel KAM KV a Boris Redčenkov, Kamila Amblerová a Petr Hájek, vedoucí ateliérů, které se do výstavy zapojily.

„KAM velmi oceňuje zájem o město Karlovy Vary a vynaloženou práci studentů, diplomantů a vedoucích ateliérů FA ČVUT. Tato skutečnost mě osobně naplňuje důvěrou, že město, které v současnosti bojuje s nezájmem a migrací mladých a vzdělaných lidí, přeci jenom vzbuzuje pozornost a podněcuje inspiraci u architektů a urbanistů, kterým naše město není lhostejné.“ shrnuje jeden z principů výstavy Petr Kropp, ředitel KAMu.  

„Bylo mi potěšením, že se podařilo spojit studenty prvního ročníku a studenty všech ostatních ročníků. Tím se začínající studenti mohli bok po boku připojit k práci jejich starších kolegů, někteří pracovali již na úrovni diplomových prací.“ hodnotí výstavu prací Kamila Amblerová z ČVUT.

K výstavě vznikl i katalog, který obsahuje všechny vystavované práce. Návštěvníci si tak mohou odnést publikaci vzniklou speciálně k této příležitosti a podrobně se se všemi návrhy seznámit.   

Karlovarskenovinky.cz informovala Mgr. Jana Boukalová za Kanceláří architektury města Karlovy Vary.
 

Zdroj: 
karlovarskenovinky.cz