Datum zveřejnění: 
5. 5. 2019

Nora FRIDRICHOVÁ, moderátorka
Upozorňujeme, že záběry v další reportáži vás můžou znechutit. Ukážeme vám, co dokážou v kanalizaci udělat obyčejné vlhčené ubrousky. Nemálo Čechů se domnívá, že jsou z papíru, a splachuje je do toalet. Díky nim se za posledních 20 let množství odpadu, který nemá v kanalizaci co dělat, zdvojnásobilo. Alespoň podle statistiky největší čistírny odpadních vod v Česku, která je v pražské Bubenči. Natáčela v ní Martina Houdková.

Martina HOUDKOVÁ, redaktorka
Vlhčené ubrousky z našich záchodů. Vidíte, jak je namotávají česla.

Jaroslav POLLERT, katedra zdravotního a ekologického inženýrství ČVUT v Praze
Vlhčené ubrousky spláchnuté do toalet jsou problém z toho důvodu, že to není tekutý odpad.

Tomáš MRÁZEK, mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací
Bohužel lidi nepředěláme. Vlastně jediné, co patří do, do kanalizace, je odpadní voda, kterou vy doma použijete při mytí, při své osobní hygieně, když spláchne toaletu.

Martina HOUDKOVÁ, redaktorka
Vlhčené ubrousky jsou v českých domácnostech skutečně doma. Nejčastěji jako vylepšený toaletní papír pro malé děti. A právě za ten je mnozí zaměňují a splachují do toalet.

Jaroslav POLLERT, katedra zdravotního a ekologického inženýrství ČVUT v Praze
Vlhčený ubrousek se v, ve vodě, v kanalizaci nerozpadne. Zůstává stále vlhčeným ubrouskem.

Martina HOUDKOVÁ, redaktorka
Natáčíme v Ústřední čistírně odpadních vod v pražské Bubenči. Je největší v Česku a jedna z největších v Evropě. Proteče přes ní skoro všechna odpadní voda, kterou Pražané pošlou potrubím. Tady naše spláchnuté ubrousky končí. Jsme v místnosti, kam přitéká voda z kanalizace nejdříve. V takzvané česlovně. Právě tady se zachytávají ty největší nečistoty. Tohle jsou česla zblízka. Jak vidíte, velkou část odpadu tvoří právě vlhčené ubrousky. Ty ale v kanalizaci nemají vůbec co dělat. Není to toaletní papír.

Pavel MOHRMANN, šéfredaktor, Průmyslová ekologie
Úplně čistě mechanicky ten vlhčený ubrousek se nerozkládá v tom prostředí, protože to není papír, je to nějaká geotextilie, jsou tam možná i plasty nějaké, a prostě se mechanicky nalepí na to, na to čerpadlo a ucpe ho.

Martina HOUDKOVÁ, redaktorka
Ubrousky nasáklé vodou se snadno mění ve špunt.

Tomáš MRÁZEK, mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací
Samozřejmě dělá to problémy na čerpadlech, které se tím zadrhávají. Takže musíme měnit, čistit. Pokud se bavíme o tom, že se ty, tento odpad spojí s tukem, a ucpává nám to kanalizaci, tak tu kanalizaci samozřejmě také musíme čistit. Takovým příkladem, jedno kritické místo máme ve shybce pod Čechovým mostem. Tam jsme loni v prosinci čistili a odvezli jsme zhruba 6 tun nečistot.

Martina HOUDKOVÁ, redaktorka
Česla bubenečské čistírny neúnavně pracují 24 hodin denně, aby vlhčené ubrousky a další odpadky zachytila. Je krásně vidět, jak ubrousky i po putování kanalizací drží vcelku. Co vidět není, je silný zápach. A je čím dál silnější. Problém s vlhčenými ubrousky roste s jejich popularitou. Statistika Pražských vodovodů a kanalizací to jednoznačně potvrzuje.

Tomáš MRÁZEK, mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací
Tím, jak se tyto věci vlastně na trhu etablovaly, lidé to stále více používají, tak ten trend je vzrůstající. V roce 2000 jsme z těch shrabek odváděli denně zhruba 5 tun nečistot, v loňském roce už to byl dvojnásobek.

Martina HOUDKOVÁ, redaktorka
Vlhčené ubrousky do záchoda nesplachují jen Češi. Tohle video minulý týden zveřejnila britská BBC. Natáčelo se v čistírně odpadních vod ve Wessexu.      

Zdroj: 
ČT 1