Datum zveřejnění: 
29. 4. 2019

Anketa

Hlavními oceněnými v anketě Manažer roku, pořádané Českou manažerskou asociací, se v hlavní kategorii stali Vladimír Mařík z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT a Tanja Vainiová, generální ředitelka společnosti ABB pro ČR a Slovensko. Speciální cenu časopisu Moderní řízení, vydávaného společností Economia, si odnesl Carl Clarke (Vodafone ČR) za zavedení nové směrnice směřující k pomoci zaměstnancům, kteří se stanou obětí domácího násilí.

Povzbuzení pro ženy

"Nezáleží ani na oblasti podnikání. Každá úspěšná společnost musí mít schopné lídry, u nichž se podnikatelský přístup spojuje s vášní, zaměřením na inovace a schopností být vždy o jeden krok napřed," řekla během slavnostního odpoledne 25. dubna na pražském Žofíně Vainiová, považovaná za jednu z nejúspěšnějších žen v domácím byznysu. Mezi nejlepšími se pravidelně umisťuje i v anketě Hospodářských novin TOP ženy Česka. Jedním z jejích cílů je povzbudit ženy, aby vstupovaly do manažerských pozic v odvětvích, která jsou doménou mužů.
Mařík, zakladatel a první ředitel CIIRC, byl oceněn zejména za úsilí prosadit moderní metody organizace a řízení. "Šlo a jde mi o vybudování vysokoškolského ústavu nového typu, přínosného pro rozvoj české ekonomiky," osvětlil Mařík důvody vzniku jeho institutu.

Ocenění i do Opavy

V desítce finalistů se umístil také tajemník Magistrátu města Opavy Tomáš Elis a z vyhlášení si odnesl ocenění v kategorii Manažer ve státní správě.
Ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík se stal manažerem roku pro neziskovou sféru – zdravotnictví a Josef Buchta z agentury Bujoart převzal plaketu manažera roku pro neziskovou sféru – kultura. Do povědomí veřejnosti se zapsal zejména realizací nového českého nastudování scénického díla Leonard Bernstein: Mass.
Při slavnostním odpoledni k titulům Manažer roku byly předány také speciální ceny Inovace pro udržitelný rozvoj. Obdrželi je Michal Jurík ze společnosti E. ON za projekt Bateriové úložiště Mydlovary v kategorii Chytrá energetika, Michal Vajdák ze Sobriety za Kosmický program Vega v kategorii Čistá doprava a Jan Korol ze společnosti Adler stojící za II. etapou logistického centra Ostrava v kategorii Průmysl.
Do síně slávy byl uveden Václav Matyáš, do roku 2018 prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví České republiky.       
 

Autor: 
Jan Lodl
Zdroj: 
Hospodářské noviny