Datum zveřejnění: 
28. 4. 2019

Pražský Majáles se dočkal historického momentu. Již podruhé po sobě post Krále a Královny akce vyhráli kandidáti z Vysoké školy ekonomické (VŠE). Novými studentskými symbolickými vládci Prahy se stala dvojice Martin Hammerbauer alias Martin VŠEmohoucí a Martina Roubíčková.

Kromě nejrůznějších aktivit a hudby rozléhající se celým areálem v Letňanech přinesl patnáctý ročník Pražského Majálesu velké překvapení. Z titulu Krále a Královny se po roce opět radovali studenti ekonomky. Martin s Martinou si drželi náskok již v průběhu majálesového měsíce, během kterého zvítězili v několika disciplínách. Nakonec hravě porazili kandidáty z Univerzity Karlovy i ze spolku Studenti na Majáles, za který kandidovala dvojice z České zemědělské univerzity (ČZU), a obhájili tak pozici vládců Prahy.

Majálesu se letos opět nezúčastnily Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) a České vysoké učení technické (ČVUT). Oficiálně se k nim připojila i ČZU, která Majálesu neposkytla záštitu. Na rozdíl od VŠCHT a ČVUT, které již druhým rokem pořádají vlastní studentský festival Lesamáj, se ale rozhodla zachovat neutralitu, a nepodpořit tak oficiálně žádnou ze studentských slavností.

Skupina studentů Univerzity Karlovy dokonce už sedm let pořádá nekomerční Studentský Majáles, který se letos bude nově konat v Kampusu Hybernská v centru Prahy. Stejně jako na letošním druhém ročníku Lesamáje, i na Studentském Majálesu účinkují pouze studentské kapely a představují se spolky, které návštěvníkům předvádí různá divadelní představení a workshopy. Ani na nich nechybí tradiční průvody a volba Veličenstev.

Autor: 
Filip Kubus
Zdroj: 
ilist.cz