Datum zveřejnění: 
24. 4. 2019

PRVNÍ SOUHRNNÁ PŘEHLÍDKA STUDENTSKÝCH PRACÍ
Společná výstava studentů architektury Olověný Fuchs f Kleci představuje práce talentů české architektury

Historicky poprvé se v Centru architektury a městského plánování(CAMP) konala společná výstava tří největších českých škol architektury. Výstava Olověný Fuchs f Kleci propojuje architektonické studentské soutěže Ještěd f Kleci (Fakulta umění a architektury TU v Liberci), Cena Bohuslava Fuchse (Fakulta architektury VUT v Brně) a Olověný Dušan (Fakulta architektury ČVUT v Praze).
Výstava představila veřejnosti všechny tři soutěže vedle sebe a nabídla tak unikátní srovnání úrovně nejzajímavějších projektů, které na školách vznikají. Jedním z nich je kulturní centrum s kinem, galerií i ubytováním, vybudované z opuštěného průmyslového areálu dnes sloužícího na periferii Litomyšle jako sklad. Studenti brněnské Fakulty architektury v něm navíc díky použití charakteristického materiálu nechali vizuálně pronikat život kulturního centra z nitra hal do exteriéru. V Liberci zase vznikl projekt unikátních duševních lázní, které reagují na stále závažnější problém civilizačních nemocí a potřeby specializovaných pracovišť pro jejich léčbu. Návrh tvoří kvalitní prostředí, které umožňuje různé aktivity a je propojené s krajinou.
Studenti architektury v Praze se věnovali například návrhu městského nájemního domu, který by mohl vzniknout v proluce v Karlině nebo projektu komunitního centra pod Nuselským mostem. Ten vyniká především plochou střechou s basketbalovým hřištěm a letním kinem. „Stoupající úroveň prací studentů univerzit naznačuje velmi pozitivní budoucnost české architektury. Jsem rád, že můžeme v CAMPu propojit veřejnost se studenty a nechat je diskutovat o tom, co práce architekta obnáší," vysvětluje Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.
Výstava Olověný Fuchs f Kleci přinesla také doprovodný program. Jeho hlavním bodem je diskuse Jak se učí za rohem?, během které svou zkušenost s výukou architektury představili zahraniční hosté a na ně pak navázali děkani, vedoucí ateliérů a studenti z Prahy, Brna a Liberce. Do doprovodného programu byly zapojeny další vzdělávací instituce z oblasti architektury u nás. Proběhnou prezentace reflektující výuku v různých fázích studia - ze střední na architekturu, po bakaláři na magistra, po studiu do praxe - a workshopy orientované na studenty středních škol. „Chceme ukázat projekty, které dnes na školách vznikají, bavit se o tom, jak výuka budoucích architektů probíhá a co by se dalo dělat lépe. Samotné spojení tří soutěží zároveň vnímáme jako příležitost rozšířit povědomí o oboru mezi širokou veřejnost a potenciální studenty," říká spoluorganizátorka výstavy Eliška Martínková z Fakulty architektury ČVUT.
Olověný Dušan ie studentská soutěž probíhající na Fakultě architektury ČVUT pořádaná Spolkem posluchačů architektury. Cílem soutěže je poskytnout nezávislé posouzení kvality výuky a tvůrčí praxe na fakultě a také veřejná prezentace oceněných školních prací ještě studující generace architektů a designérů, které vynikají tvůrčím nápadem, progresivitou, kvalitou a úrovní zpracování. Soutěže se účastní všechny práce odevzdané za zimní semestr v oborech architektura a urbanismus, průmyslový design a krajinářská architektura i celé vystavující ateliéry.
Cena Bohuslava Fuchse ie soutěž semestrálních ateliérových prací na půdě Fakulty architektury VUT v Brně. Je udělována dvakrát ročně, tedy za každý semestr. Porota se skládá ze tří uznávaných osobností architektonické scény nebo příbuzných oborů, nepůsobících na FA VUT, a tří studentů - držitelů této ceny z předcházejícího semestru. Soutěž neoceňuje pouze jednotlivé ateliérové projekty, ale hodnotí i práci ateliérů jako celku, a přináší tak škole nezávislý pohled zvenčí.
Ještěd f Kleci ie tradiční studentská soutěž na Fakultě umění a architektury Technické univerzity v Liberci pořádaná jejími studenty. Každý semestr vybírá pětičlenná porota z oborů Architektura a urbanismus a Design prostředí čtyři nominované projekty a poté jeden vítězný. Soutěž Ještěd f Kleci se za dobu své existence stala celotýdenní událostí plnou přednášek, workshopů a koncertů. Její programové vyvrcholení se koná v centru města, čímž získává mimoškolní přesah.

Zdroj: 
SR - Architect+