Datum zveřejnění: 
18. 4. 2019

Porota složená z předních českých a slovenských architektů se 12. a 13. března určila vítěze již 24. ročníku studentské architektonické soutěže Xella. Úkolem studentů bylo letos vyřešit zakončení bulváru v pražských Nových Butovicích a navrhnout jeho novou dominantu – Dreem Tower.
Autorem zadání soutěže byl Pavel Jiroudek. Urbanistické okolí podle něj nyní vykazuje několik limitů – mezi původní a novou bytovou zástavbou je umístěna nová radnice a kostel, ani jedno se však mezi výškovými budovami nemohlo stát adekvátní dominantou tohoto prostoru. Spíše než nově zbudované Sluneční náměstí se tedy organickou tepnou stává bulvár spojující dvě zastávky metra, jehož logickým završením by byl nový výškový objekt u stanice Nové Butovice. Ten by se mohl stát ikonicky známou stavbou, viditelnou z výpadovky na Plzeň i Pražského okruhu. Po stránce využití měli studenti navrhnout multifunkční objekt, v němž se nacházejí kvalitní kancelářské prostory doplněné zázemím pro aktivní odpočinek, byty pro krátkodobé pronájmy a vyhlídková restaurace. Ve vícepodlažním parteru měl být zahrnut minimálně dvojpodlažní multifunkční prostor pro pořádání výstav a významných doprovodných společenských akcí.
V porotě letos zasedli Peter Moravčík (předseda), Jakub Cigler, Tomáš Císař, Pavel Jiroudek, Ľubomír Králik, Imrich Pleidel, Peter Richtárik, Hana Smitková a Jaromír Veselák.
Celková úroveň letošních prací byla podle všech porotců vysoká a tento názor vyjádřil i letošní předseda poroty Peter Moravčík: "Téma věže je architektonicky velmi přitažlivé, i v podmínkách profesionální praxe svádí ke kdejaké tvarové ekvilibristice. S tichou obavou jsem očekával, že právě tento přístup zláká mnoho soutěžících. Je velmi potěšující, že aktuální ročník studentské soutěže Xella přinesl vysoké procento kvalitních návrhů, které se právě od zbytečného výtvarného balastu osvobodily a pracovaly s podstatným fenoménem síly konceptu, krásy vertikálního rozměru a latentního výtvarna. Skvělá zpráva z akademické půdy."

Ocenění 1. místo: Jiří Formánek, Norbert Lichý (FA ČVUT) – obr. 1 2. místo: Bc. Patricia Kelebercová (FA STU Bratislava), konzultant: Ing. arch. Branislav Puškár, Ph. D. – obr. 2 3. místo: Bc. Mária Gogaľová (FA STU Bratislava), konzultant: Ing. arch. Stanislav Majcher, Ph. D. – obr. 3 3. místo: Michaela Jandeková (FA ČVUT) – obr. 4 Odměna: Máté Asbóth (FA STU Bratislava), vedoucí Ing. arch. Tibor Varga – obr. 5 Odměna: Bc. Daniel Homola, Bc. Barbora Stejskalová (FA ČVUT) – obr. 6 Slavnostním předání cen proběhne 20. května v prostorách Czech Photo Centre. Podrobné hodnocení poroty k jednotlivým cenám najdete na www.imaterialy.cz. Soutěžní projekty si můžete prohlédnout i na webu www.xella.cz. Příští, jubilejní ročník soutěže bude hostit Slovensko.      

Zdroj: 
Materiály pro stavbu