Datum zveřejnění: 
18. 4. 2019

Gabriela LAŠKOVÁ, moderátorka
V Karlových Varech by měla vzniknout pobočka ČVUT se zaměřením na letecký průmysl. Kromě jiného by měla vyučovat budoucí piloty. Karlovy Vary si univerzita vybrala proto, že na tamním letišti má začít působit soukromá letecká škola. Právě proti ní se ale obyvatelé okolních obcí bouří a škola rozděluje Karlovy Vary na dva tábory. Co si vyčítají? Zjišťoval kolega Tomáš Polák.

Tomáš POLÁK, redaktor
Karlovarský kraj a České vysoké učení technické v Praze mají velký plán. Škola by v Karlových Varech měla vyučovat tři letecké obory, smlouvy o budoucí spolupráci už byly schváleny. Do půl roku má potom začít fungovat pracovní skupina, která má doladit detaily vzniku regionálního pracoviště ČVUT. Ke spolupráci ČVUT a Karlovarského kraje by ale pravděpodobně vůbec nedošlo, nebýt podle některých kontroverzního projektu soukromé letecké školy. Ta by měla začít fungovat na karlovarském letišti.

Jaroslav BRADÁČ, krajský radní pro oblast školství /nestr./
Nejprve jsme diskutovali o pilotní škole a teprve a z toho se vygenerovala ta možnost vzniku regionálního pracoviště vysoké školy. Jsou vzájemně propojeni a ta funkce je podmíněná.

Tomáš POLÁK, redaktor
A zatímco hlavně mladým lidem a budoucím studentům se vznik letecké školy a následné otevření pobočky ČVUT zamlouvá.

student
Mít tady pobočku ČVUT by bylo určitě dobrý, no.

student
Já si myslím, že by to bylo super, no, jako znám spoustu lidí, kteří chtějí na ČVUT, pilot je určitě jako atraktivní.

Tomáš POLÁK, redaktor
Další jsou nekompromisně proti. A jsou to hlavně lidé, kteří v okolí letiště žijí. Například tady v Olšových Vratech už vznikla petice.

obyvatel Olšových Vrat
Petici jsem podepsal a nesouhlasím. Prostředí a kravál.

obyvatel Olšových Vrat
Nebude tady pak klid, hluk, všechno možný a to bysme asi nikdo nechtěli tady.

Tomáš POLÁK, redaktor
Protesty obyvatel se dostaly i na krajské zastupitelstvo. Podle aktivit Karlovarského kraje to ale vypadá, že budoucí piloti nakonec nad Karlovými Vary létat začnou bez ohledu na protesty. Podle představitelů kraje jsou obavy obyvatel přehnané, výcvik se má držet striktních pravidel.

Jaroslav BRADÁČ, krajský radní pro oblast školství /nestr./
Ta letadla, která tady budou lítat, budou přísně pod kontrolou. Pokud poruší dohody, které byly předběžně uzavřeny a které by měly fungovat, tak z toho budou tvrdé sankce.

Tomáš POLÁK, redaktor
Trestat by se měly například lety nad zastavěnou oblastí anebo překročení hlukových limitů. Jestli se ale nakonec starousedlíci s budoucími piloty sžijí, ukáže až čas. Tomáš Polák, televize Prima.      

Zdroj: 
PRIMA Family