Datum zveřejnění: 
17. 4. 2019

Každé ráno se budím s myšlenkou na to, jak zachráním svět. Nesmysl! Samozřejmě že ne. Ale aspoň jednou za den mě to napadne. Třeba když vidím cestou do práce pohozenou plastovou lahev, která mohla dostat šanci na nový život.
Napadlo mě to už na škole, kde se mi každý rok do Experimentálního ateliéru na FA ČVUT přihlásila skupina nadšených mladých studentů architektury, lidí plných elánu a nových nápadů. Proč by nemohli vymýšlet, jak měnit odhozený plastový odpad v architekturu? Vždyť je ho nakonec tolik, že každé využití se počítá. Začali jsme tehdy se studenty experimentovat, tkali židle z plastových pytlíků a vyráběli sedátka z pneumatik, plastové lahve jsme používali jako cihly a stavěli si z nich. Z metody pokus–omyl se postupem času stal seriózní výzkum, pro který jsme museli najít seriózního partnera.
Povedlo se a my začali pracovat na vývoji PET lahví, které by sloužily jako cihly.
Vývoj PET(b)ricku, tedy lahve-cihly, nabral na obrátkách s blížící se světovou výstavou EXPO 2015. Za dobu kratší než rok jsme měli vymyslet, navrhnout, vymodelovat, prototypovat a posléze rovnou sériově vyrábět PET lahve zcela unikátního tvaru. Z takovýchto cihliček si organizátoři Expa objednali sadu svítících sedátek, která na světové výstavě zdobila Český pavilon a přilehlý bazén. Z pouhého užitného mobiliáře se "lavičky" rychle nominovaly do výstavního exponátu, který však stále sloužil jako interaktivní sezení pro návštěvníky. Prosté a geniální, že?
Po roce a půl vznikla z výzkumného týmu nezisková organizace, jež se zabývá šířením společenské odpovědnosti v nakládání s plasty. Hledáme nová řešení, učíme a vystavujeme. Náš tým se dal na výzkum materiálu samotného a vyvinul vlastní recyklovanou PET náplň do 3D tiskáren, takzvaný filament, ze kterého vytiskl s pomocí bezmála sta dobrovolníků z celé ČR rekordní počet soch ve vánočním projektu Paralelní svět andělů. Spojujeme se s obdobnými iniciativami ve světě, máme v hlavě mnoho dalších projektů sdíleného 3D tisku z recyklátu, chceme vyrobit vlastní recyklační vůz.       

Autor: 
KATEŘINA NOVÁKOVÁ
Zdroj: 
MEN WOMEN ONLY