Datum zveřejnění: 
17. 4. 2019

Obrovská šance se otevírá Karlovarskému kraji. V budoucnu by zde měla vzniknout mezinárodní škola, pobočka Fakulty dopravy Českého vysokého učení technického (ČVUT), zaměřená na výuku civilního letectví. A to v angličtině. Vyplývá to ze smlouvy, kterou včera slavnostně podepsala hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO) a děkan fakulty Pavel Hrubeš. Karlovarský kraj by se tak s touto první veřejnou vysokou školou v regionu dostal mezi naprostou školskou elitu, protože v nové pobočce by se měli vzdělávat studenti, a to i zahraniční, v bakalářských programech. To je například letecká doprava, profesionální pilot či technologie údržby letadel. V budoucnu by škola mohla rozšířit nabídku i o další programy včetně magisterských.
Podle hejtmanky i
děkana Hrubeše tak obě strany reagují na stávající situaci v letecké dopravě, kde chybějí piloti i pozemní letištní personál. Zástupci kraje a ČVUT nyní zřídí pracovní skupinu, která připraví koncept a projekt, který bude podle hejtmanky zařazen do krajského strategického plánu.
Ještě totiž není rozhodnuto, kde by měla škola mít své zázemí. Zda využije jednu ze stávajících budov, například i v Karlových Varech, nebo bude postavena škola nová i s kampusem.
Příprava na zahájení studia dopravní fakulty v kraji si tak vyžádá dva až pět let. Šance, že se projekt změní v realitu, je podle děkana i hejtmanky obrovská, ovšem všechno musí být perfektně připraveno.
Podle Petera Vittka, zástupce vedoucího ústavu letecké dopravy, je Karlovarský kraj zárukou, že škola bude v regionu úspěšná. V kraji má navíc vzniknout vědeckotechnický park, a letectví se tak dá propojit s vědou i výzkumem.
Jeden velký problém ale musí kraj s dopravní fakultou vyřešit. ČVUT dlouhodobě spolupracuje se společností F Air, která chce na karlovarském letišti zřídit výukové středisko pro piloty civilních letadel.
A proti tomu se ostře ohradili nejen karlovarští zastupitelé, ale také lidé v obcích bydlící poblíž letiště a k protestům se přidalo Sdružení léčebných lázní i krajská sekce Asociace hotelů a restaurací České republiky.       

Zdroj: 
Týdeník Chebsko